Lossless audio of MP3?

Wie afgelopen weken mijn Twitter en/of Facebook berichten een klein beetje in de gaten heeft gehouden, heeft meegekregen dat ik op dit moment bezig ben om mijn volledige cd collectie om te zetten in een zogenaamd lossless formaat. Zodra de termen “MP3” en “Lossless” voorbij kwamen, kwamen ook de nodige vragen op gang. MP3, tuurlijk, is voor bijna niemand een probleem (behalve voor mijn moeder waarschijnlijk). Maar lossless is blijkbaar nog lang niet zo’n bekend begrip. Tijd dus voor de nodige uitleg.

Ik ga proberen e.e.a. zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, maar mochten er naderhand nog vragen zijn, plaats ze dan vooral hieronder als reactie.

Om het verschil uit te leggen tussen MP3 en Lossless, is het belangrijk om een heel klein beetje idee te hebben van hoe muziek wordt opgeslagen. Feitelijk is er namelijk niet zo heel veel verschil ten opzichte van het opslaan van een foto of afbeelding. Bekijk dus om te beginnen eens de volgende twee afbeeldingen, beide tonen ze exact hetzelfde masker (om precies te zijn het masker dat staat op het album Secret Samadhi van Live).

Toch is er een heel duidelijk verschil tussen beide afbeeldingen van dit master. Het linker masker is duidelijk minder scherp dan het masker rechts. Of om precies te zijn, het master links bevat een stuk minder detail dan het masker rechts. De oorzaak in dit geval is dat het masker links wordt opgebouwd uit veel minder beeldpunten. Als je goed kijkt, kan je links zelfs de vierkante blokjes zien waaruit de afbeelding wordt opgebouwd.

Waarom zou je een afbeelding willen opslaan die zo vaag en onduidelijk is als de afbeelding links? Simpel! Hoe minder informatie met details je opslaat, hoe minder opslagruimte de afbeelding kost, en hoe minder tijd het kost om te download. Het detailniveau waarin je afbeeldingen opslaat, is dus volledig afhankelijk van het doel waarvoor je de afbeelding gaat gebruiken. Wanneer je een foto op groot formaat gaat afdrukken, dan wil je dat deze zo scherp mogelijk op papier komt te staan. Wil je echter je foto op internet tonen, dan wil je dat deze snel geladen kan worden.

Hetzelfde principe zien we ook terug bij het opslaan van muziek. Het meest bekende formaat hierbij is het MP3 formaat. Net als bij het opslaan van foto’s, worden bij MP3 bestanden details van de muziek weggelaten. In de meeste gevallen hoor je hier slechts beperkt iets van. Muziek klinkt bijvoorbeeld wat minder vol, of hele hoge tonen of juist hele lage tonen zijn niet meer terug te horen.

Dramatisch? Nee, valt wel mee. Alleen voor de echte muziekliefhebbers (waar ik mijzelf voor het gemak dan ook maar even onder schaar), wel jammer, zeker wanneer je goede geluidsapparatuur hebt om je muziek op af te luisteren. De oplossing om dit te voorkomen luistert naar de verzamelnaam Lossless audio. 

Nu vraag je je misschien af: Ik heb alles in MP3 formaat thuis, wat moet ik daar dan mee? Om te beginnen, MP3 is een prima formaat. Alleen haal je er niet de hoogst haalbare kwaliteit mee. Dit heeft ook lang niet altijd zin. Wanneer je bijvoorbeeld muziek luistert in de auto, heb je het geluid van je eigen auto en alle andere auto’s in je buurt om je heen. Dan is MP3 echt prima, door het omgeving geluid zal je het verschil met lossless echt niet horen. Ik heb zelf ook heel veel CD’s met MP3’tjes erop in de auto liggen.

Het heeft ook geen zin om je MP3’tjes om te gaan zetten naar een lossless formaat met speciale software. De MP3’tjes miste ten slotte al de detail informatie, en die komt niet opeens terug door het bestand om te zetten. Het enige wat je dus kan doen is de muziek opnieuw inlezen vanaf de originele CD.

En dat is dus precies het project waar ik op dit moment mee bezig ben. En zoals je wellicht weet, is mijn CD collectie redelijk uitgebreid, en dus ben ik nog wel even bezig. Mocht je overigens een keer het verschil willen horen tussen MP3 en lossless, luister dan een keer op een goede stereo eerst een nummer van de originele CD af, en luister vervolgens op dezelfde stereo het MP3’tje van hetzelfde nummer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.