Een overzicht van mijn mobiele telefoons en smartphones door de jaren heen.

BOSCH 738

De allereerste mobiele telefoon die ik ooit bezat. Over genomen van mijn zwager. Het LCD-display was oranje verlicht en kon alleen cijfers en letter weergeven. Tekstberichten waren in de vorm van sms alleen te versturen via het numerieke toetsenbord. Verder kon je met dit toestel vooral bellen.

Jaar: +/- 2000
Netwerk: 2G


Alcatel Onetouch 311

Het eerste toestel dat ik zelf nieuw kocht. Het rode voorkantje kon je vervangen voor een blauwe (en misschien ook een zwarte, maar dat weet ik niet zeker meer). Voor mij was dit het eerste toestel dat een klein beetje wat grafische dingen kon weergeven, zoals icoontjes. Qua gebruik was dit nog steeds een toestel dat alleen geschikt was voor bellen en SMS’en.

Verder is dit een telefoon uit de tijd dat telefoons alleen maar kleiner werden. Dit toestel paste zonder enig probleem in je broekzak. Mijn toestellen zouden na dit toestel alleen maar groter worden.

Jaar: +/- 2001
Netwerk: 2G


Nokia 7650

Wauw, met dit toestel mocht je echt gezien worden.

Een camera aan de voorkant én aan de achterkant (nu niet meer weg te denken). Een grafisch kleurendisplay met icoontjes. Maar bijvoorbeeld ook spelletjes die je kon spelen met het joystickje voorop.

Voor mij was dit ook de eerste telefoon met mobiel internet (in een zeer primitieve vorm, dat wel) en e-mail. Verder kon je op deze telefoon al apps downloaden en installeren. Met een beetje fantasie zou je kunnen zeggen dat dit mijn eerste – soort van – smartphone was.

Jaar: 2003
Netwerk: 2G, 3G, Bluetooth


Nokia 6230i

Een absolute domper na mijn vorige telefoon. Op zich een prima toestel met nog steeds 2G en 3G, een grafische display en mobiel internet. Maar dit toestel kon zich natuurlijk in de verste verte niet meten met het gadget-gehalte van de Nokia 7650.

Maar goed, een gegeven paard (in dit geval van mijn toenmalige werkgever) mag je natuurlijk niet in de bek kijken.

Jaar: 2004
Netwerk: 2G, 3G, Bluetooth


MDA Vario

Een tikkie nerdy. Al was het maar dat je bij deze telefoon een houder kreeg om aan je riem te klikken. Maar wel mijn eerste telefoon dat door mag gaan voor smartphone. Op deze telefoon draaide Windows Mobile. Een operating system dat liet bedienen met een pennetje of met het uitschuifbare toestenbord.

Overigens ook de eerste telefoon waarmee ik kon navigeren. Daar had ik dan nog wel een externe GPS ontvanger voor nodig. Maar het kon!

Jaar: 2006
Netwerk: 2G, 3G, Wifi, Bluetooth


MDA Compact III

Een mooie compact opvolger van de MDA Vario. Geen uitschuifbaar toestenbord, maar wel een ring waarmee je kon scrollen. En dat werkte wonderbaarlijk genoeg best goed.

Deze telefoon draaide ook nog steeds op Windows Mobile. Nieuw was dat de GPS ontvangen al in het toestel verwerkt zat. Geen gerommel meer dus met een externe GPS ontvangen bij het navigeren.

Jaar: 2008
Netwerk: 2G, 3G, Wifi, Bluetooth


MDA Vario IV

Mijn derde en laatste telefoon die op Windows Mobile draaide. Niet omdat ik het systeem beu was, maar simpelweg omdat rond deze tijd Apple met de iPhone kwam.

Dit toestel had weer het uitschuifbare toestenbord dat de MDA Vario ook had. Na deze telefoon typte ik nooit meer zo snel een sms of e-mail.

Jaar: 2010
Netwerk: 2G, 3G, Wifi, Bluetooth


Iphone 4

De absoluut schitterende opvolger van de iPhone 3G. Waar de behuizing eerst nog van plastic was gemaakt dat kon krassen en scheuren, was deze iPhone rondom van glas gemaakt. Ik heb ‘m gelukkig nooit hard laten vallen… daar kon deze telefoon dan weer niet zo goed tegen.

Ook deze telefoon werd na een software-update heel erg traag. Daarnaast raakte ik het verplichte gebruik van iTunes zat om muziek erop te kunnen zetten. Ondanks dat gebruikte mijn vader (die overigens alleen bellen en Whatsapp gebruikte) deze telefoon nog tot begin 2020!

Jaar: 2012
Netwerk: 2G, 3G, Wifi, Bluetooth


LG Nexus 5

De omslag van iPhone naar Android. Een grote verandering? Ik verwachtte het wel, maar dat bleek meer dan mee te vallen. Eigenlijk was ik in no-time juist heel erg blij met de flexibiliteit van Android. Zeker omdat dit een punt van irritatie was bij de iPhone.

De Nexus serie van Google wordt zo ongeveer jaarlijks uitgebracht in samenwerking met een smarphone-fabrikant. Dit toestel werd geproduceerd door LG. Een schitterend Full HD display. En tevens m’n eerste toestel met ondersteuning voor een 4G netwerk.

Jaar: 2014
Netwerk: 2G, 3G. 4G, Wifi, Bluetooth


LG Nexus 5X

Wijze les; wanneer het display van je telefoon los gaat zitten, lijm deze dan niet met knutsel-lijm. Deed ik dat? Ja dat deed ik en daarmee sloopte ik de display van mijn LG Nexus 5. Deze verkleurde tot een bijna onleesbaar ding.

Alles bij elkaar wel een goede reden om deze prima opvolger te kopen. Prima toestel met voor het eerst een vingerafdrukscanner om snel te kunnen ontgrendelen.

Jaar: 2016
Netwerk: 2G, 3G. 4G, Wifi, Bluetooth


Motorola G6 Plus

Na de redelijk spontane dood van de mijn LG Nexus 5x leverde een korte zoektocht deze telefoon als beste resultaat op. Google was inmiddels gestopt met het maken van Nexus toestellen, en dus moest ik overstappen op iets ander.

Motorola leverde met dit toestel prima specificaties tegen een meer dan schappelijke prijs. Voor het eerst in lange lange tijd ook weer eens een telefoon waarbij de batterij langer meeging dan één dag…

Helaas was dit toestel slechts relatief kort in mijn bezit. Een ritje op de metalen rand van één van de traptreintjes in de Efteling, waarbij ik dit toestel in m’n kontzak had laten zitten, leverde een versplinterde achterkant op en een volledig verbogen toestel.

Jaar: 2018
Netwerk: 2G, 3G. 4G, Wifi, Bluetooth