Steenderen.NET

Thuisbasis en digitale zandbak

Mobiel-museum

Een historisch overzicht van mijn mobiele telefoons.

BOSCH 738

De allereerste mobiele telefoon die ik ooit bezat. Over genomen van mijn zwager. Het LCD-display was oranje verlicht en kon alleen cijfers en letter weergeven.

Net als alle mobiele telefoons toen, kon dit toestel alleen bellen en SMS’en. En uiteraard was dit toestel alleen 2G. Een 3G netwerk bestond er uberhaupt nog niet.


Alcatel Onetouch 311

Het eerste toestel dat ik echt zelf kocht. Het rode voorkantje kon je vervangen voor een blauwe (en misschien ook een zwarte, maar dat weet ik niet zeker meer). Voor mij was dit het eerste toestel dat een klein beetje wat grafische dingen kon weergeven als icoontjes.

Verder was dit een bijzonder klein toestel dat zonder probleem in je broekzak pastte.

Ook dit toestel kon nog steeds alleen bellen en SMS’en op 2G.


Nokia 7650

Wauw, met dit toestel mocht je echt gezien worden.

Een camera aan de voorkant én aan de achterkant. Een grafisch display met icoontjes. Mobiel internet en e-mail. Apps die je downloaden en installeren. 3G.

Oh wat was ik trots op deze telefoon.


Nokia 6230

Een absolute domper na mijn vorige telefoon. Op zich een prima toestel met nog steeds 2G en 3G, een grafische display en mobiel internet. Maar dit toestel kon zich natuurlijk in de verste verte niet meten met het gadget-gehalte van de Nokia 7650.


MDA Vario

Een tikkie nerdy. Al was het maar dat je bij deze telefoon een houder kreeg om aan je riem te klikken. Maar wel mijn eerste telefoon dat door mag gaan voor smartphone. Op deze telefoon draaide Windows Mobile. Een operating system dat liet bedienen met een pennetje of met het uitschuifbare toestenbord.

Overigens ook de eerste telefoon waarmee ik kon navigeren. Daar had ik dan nog wel een externe GPS ontvanger voor nodig. Maar het kon!


MDA Compact III

Een mooie compact opvolger van de MDA Vario. Geen uitschuifbaar toestenbord, maar wel een ring waarmee je kon scrollen. En dat werkte wonderbaarlijk genoeg best goed.

Deze telefoon draaide ook nog steeds op Windows Mobile. Nieuw was dat de GPS ontvangen al in het toestel verwerkt zat. Geen gerommel meer dus met een externe GPS ontvangen bij het navigeren.


MDA Vario IV

Mijn derde en laatste telefoon die op Windows Mobile draaide. Niet omdat ik het systeem beu was, maar simpelweg omdat rond deze tijd Apple met de iPhone kwam.

Dit toestel had weer het uitschuifbare toestenbord dat de MDA Vario ook had. Na deze telefoon typte ik nooit meer zo snel een sms of e-mail.


Iphone 3G

Tja, de eerste iPhone die ik in mijn bezit had. Heftig vernieuwend in de wereld van mobiele telefonie. Een grafische interface die niet, zoals bij al mijn MDA’s, bedient werd met een pennetje, maar volledig met je vingers bedient kon worden.

Absolute briljante telefoon, zeker voor zijn tijd. Maar werd na een aantal software updates zo traag, dat ie eigenlijk niet langer goed bruikbaar was.


Iphone 4

De absoluut schitterende opvolger van de iPhone 3G. Waar de behuizing eerst nog van plastic was gemaakt dat kon krassen en scheuren, was deze iPhone rondom van glas gemaakt. Ik heb ‘m gelukkig nooit hard laten vallen… daar kon deze telefoon dan weer niet zo goed tegen.

Ook deze telefoon werd na een software-update of wat heel erg traag. Daarnaast raakte ik het verplichte gebruik van iTunes zat om muziek erop te kunnen zetten.


LG Nexus 5

De omslag van iPhone naar Android. Een grote verandering? Ik verwachtte het wel, maar dat bleek meer dan mee te vallen. Eigenlijk was ik in no-time juist heel erg blij met de flexibiliteit van Android. Zeker omdat dit een punt van irritatie was bij de iPhone.

De Nexus serie van Google wordt zo ongeveer jaarlijks uitgebracht in samenwerking met een smarphone-fabrikant. Dit toestel werd geproduceerd door LG. Een schitterend Full HD display. En tevens m’n eerste toestel met ondersteuning voor een 4G netwerk.

LG Nexus 5X

Wijze les; wanneer het display van je telefoon los gaat zitten, lijm deze dan niet met Pipo-lijm. Deed ik dat? Ja dat deed ik en daarmee sloopte ik de display van mijn LG Nexus 5. Deze verkleurde tot een bijna onleesbaar ding.

Wel om goede reden om deze opvolger aan te schaffen…

Motorola G6 Plus

Na het spontane overlijden van mijn Nexus 5X leverde een korte zoektocht deze telefoon als beste resultaat op. Hele goede specs tegen een meer dan redelijke prijs. Voor het eerst in lange lange tijd weer eens een telefoon die langer met z’n batterij doet dan één dag…

© 2019 Steenderen.NET

Thema door Anders Norén