Online winkeltje spelen

Geloof me, ik ben dus echt geen programmeer wonder… verre van, maar sinds ik in ASP als programmeertaal ben gedoken, ben ik er wel achter gekomen dat met een beetje doorzettingsvermogen je toch al snel een heel eind kan komen. Neem nou bijvoorbeeld het projectje de online shop programmeren.

Ter uitbreiding van SiteManager was het de hoogste tijd om de functionaliteit van een online winkel toe te voegen. Waarom? Daarom!

Dus, dan begin je met je eens te verdiepen in wat een gemiddelde online shop zoal kan. Dat blijkt al snel een stuk meer te zijn als dat je denkt. Zo moet je ten eerste meerdere producten kunnen bestellen. Als dat product per product zou moeten, dan schiet het allemaal niet zo heel erg op.

Of te wel, je moet een bepaald lijstje van inmiddels uitgekozen producten kunnen onthouden… net andere woorden, je moet een digitaal winkelwagentje in elkaar knutselen. Dat klinkt dus heel erg eenvoudig, maar dat valt dus al een beetje tegen.

Een eenvoudig lijstje bewaren, da’s niet zo’n probleem. Maar stel je voor je besteld een t-shirt. Vervolgens bestel je nogmaals hetzelfde t-shirt. Dan wil je natuurlijk niet dat je twee keer dat t-shirt op je lijstje staat. Dan wil je dat je één keer het t-shirt op je lijstje hebt staan, met als aantal 2 ervoor. Maakt het alweer wat lastiger.

Vervolgens, heb je twee t-shirts op je lijstje staan, terwijl je er misschien wel tien zou willen. Dan heb je geen zin om nog eens 8 keer dat t-shirt toe te voegen, maar dan wil je gewoon als aantal 10 opgeven. Weer een stapje lastiger… want, je wil natuurlijk wel gelijk weten hoeveel je voor het nieuwe aantal t-shirts moet betalen. Moeten we wel even berekenen door 10 x de stuksprijs te berekenen.

En zo zie je dat je van een heel eenvoudig idee al gauw in de spagetti va programmeercode zou kunnen belanden. Kunst is uiteraard om zo simpel mogelijk te programmeren, zodat je a. nog eens op eenvoudige wijze kan terug lezen wat je nou ook alweer precies geprogrammeerd had, en b. snel een aanpassing kan maken in de code wanneer daar noodzaak toe is.

Omdat het hier een onderdeel vormt van het SiteManager systeem, leek het mij ook wel handig om met name het order afhandelen zo flexibel mogelijk in te richten. Dit kan je natuurlijk zo ingewikkeld of simpel maken als dat je zelf wilt. Zo kan je een simpel e-mailtje versturen met een overzicht van de bestelling. Zo zou ik me ook kunnen voorstellen dat je in je afhandeling uiteindelijk tot de integratie van iets als Ideal over zou kunnen gaan.

Maar goed, de belangrijkste functionaliteit staat. Speciaal ter gelegenheid hiervan is de Steenderen.NET Promo Shop geopend. Dus… probeer eens uit en schiet eens wat suggesties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.