Google authorship

Zoals sommige van jullie weten, ben ik druk doende met de kunst der webontwerp en ontwikkeling. Vanuit die activiteiten is ooit SiteManager ontstaan, het CMS waarop ook deze website draait. Maar vanuit deze activiteiten probeer ik dus ook bij te blijven in de diverse ontwikkelingen op dit gebied.

Het volgende project waaraan ik gestart ben is Google authorship. Geen idee wat daarmee bedoelt wordt? Dit dus (even klikken voor de vergroting);

Het idee achter Google Authorship is dat je in de zoekresultaten van Google een kleine foto van de auteur ziet van bijvoorbeeld een blog of nieuwsbericht. Het auteurschap maakt een link naar Google+ profiel van de auteur, het sociale netwerk van Google. En hoe meer vrienden en contacten een auteur heeft, hoe belangrijker de beste man of vrouw blijkbaar is. En dit beïnvloed uiteraard ook weer het zoekresultaat op Google.

Met andere woorden; hoe belangrijker een auteur wordt ingeschat op Google, hoe hoger zijn blogs of artikelen in de Google zoekresultaten kunnen verschijnen.

Dit wil ik dus uiteraard ook. Niet uit narcistische trekjes, zodat ik een foto van mijzelf vaker kan tegenkomen op het internet, maar om boven genoemde reden .

Nou heeft Google uiteraard de nodige uitleg over hoe je dit zou moeten doen; https://plus.google.com/authorship. Nou leidde dit bij mij in eerste instantie tot meer vraagtekens dan tot verheldering. Dus vandaar dat ik hierbij kort mijn implementatie voorschotel. Feitelijk is het namelijk behoorlijk eenvoudig.

Om te beginnen; zorg voor een Google+ account. Heb je al een Gmail account, dan ben snel klaar. Heb je überhaupt nog geen Google account, dan is het daar nu de hoogste tijd voor. In de instellingen voor je Google+ account kan je een mooie URL aanmaken, zou ik gelijk doen. In mijn geval is dat http://plus.google.com/+JosvanSteenderen geworden. De standaard URL die je profiel krijgt is namelijk met een heel erg lang nummer erin, en dat is simpelweg niet handig om te onthouden.

Google+ account helemaal in orde? Dan is het vervolgens de hoogste tijd om aan de slag te gaan met de technische kant van je website. De eenvoudigeste methode die ik uiteindelijk gevonden hebt, is om de volgende metatags op te nemen in je blogs of artikelen, uiteraard verwijzend naar je eigen Google+ account;

<link rel=”authorhref=”http://plus.google.com/+JosvanSteenderen“>

Nou kwam ik in de documentatie van Google ook nog de mogelijkheid tegen om een link op te nemen met de volgende verwijzing;

<a href=”https://plus.google.com/+JosvanSteenderen?rel=author“>Googlea>

Het is mij niet helemaal duidelijk of dit een alternatief is voor de metatag, of een aanvulling daarop. Bij het bekijken van een aantal websites waarvan de foto van de auteur getoond wordt in de zoekresultaten zie ik deze tweede eigenlijk nooit gebruikt worden. Lijkt mij ook nogal dubbel op. Het lijkt er dus op dat je kan kiezen tussen de één van beide methodes, waarbij de eerste de fraaiste is.

Heb je één van beide methoden inmiddels op je website toegepast, dan kan je vervolgens testen of alles goed werkt via de test tool van Google; http://www.google.nl/webmasters/tools/…

Twee weken geleden heb ik dus de eerste methode geïmplementeerd op deze website en nu is natuurlijk de vraag; Wanneer gaat Google mijn foto tonen bij mijn Blogs. Tot op heden zie ik nog helemaal niets. Dus ben ik opnieuw aan het Googlen geslagen naar de nodige ervaringen op dit gebied. Een aardige blog die ik hierover vond was deze; http://www.authorsure.com/…

Conclusie tot nu toe: Ik moet gewoon nog even meer geduld hebben. Het kan nog zo maar een maand of wat duren voordat Google mij als auteur van mijn eigen blogs wil erkennen. Tot die tijd wil ik natuurlijk met zo veel mogelijk mensen connnecten op Google+. Dus zijn wij nog niet geconnect, dan wordt dat de hoogste tijd!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.