Home Assistant batterij-indicator sensor – Versie 1.1

Status: Dit is de laatste versie van deze sensor.

Introductie

Hier in huis is een redelijk hoeveelheid aan sensoren t.b.v. thuis-automatisering te vinden. Deze raken dus ook zo nu en dan leeg en dienen dan vervangen te worden. Nu is het zo dat je dat lang niet altijd even snel door hebt. Jammer, en met Home Assistant eenvoudig op te lossen 😉

De oude versie van dit script bleek niet goed te kunnen dealen met inactieve sensoren. Als een sensor namelijk te lang niet meer actief is (lees je hebt niet snel genoeg de batterij vervangen), dan wordt deze inactief gemaakt Home Assistant.

Werking van het batterij-indicator script

Is het batterij-percentage van een apparaat 3% of lager, dan toont de batterij-indicator sensor de opgegeven naam van dat apparaat, zodat duidelijk is dat deze een nieuwe batterij nodig heeft. Is het apparaat helemaal niet meer beschikbaar (status = unavailable), dan heb je te lang gewacht met een nieuwe batterij. Ook dan wordt de naam van het apparaat opgegeven.

Helaas sturen niet alle apparaten netjes het percentage van hun batterijen door. In die gevallen wordt gecontroleerd hoe lang geleden er voor het laatst een update is gestuurd. Is dat langer dan 24 uur geleden, dan is de aanname dat de batterij aan vervanging toe is.

In Home Assistant

Het toevoegen van de sensor gebeurt door onderstaande configuratie toe te voegen in configuration.yaml middels de file editor add-on.

configuration.yaml

- sensor:
  # BATTERIJ-CONTROLE OP BASIS VAN BATTERIJ-STATUS (< 3%) OF 24 UUR GEEN UPDATE ONTVANGEN
  - name: "Batterij vervangen"
   state: >
    {% if ((now() - states.sensor["rubicson_d3_03_temperature"].last_changed).total_seconds()/3600 > 24 ) %}- T&H sensor slaapkamer Patries en Jos {% endif %}
    {% if (states.sensor["0_hal_battery"].state == 'unavailable') or (states.sensor["0_hal_battery"].state | int < 3 ) %}- Hue bewegingssensor hal{% endif %}
    .

In deze configuratie zit als eerste het voorbeeld waarbij 24 uur geen update is ontvangen. Het tweede bevat het voorbeeld waarbij de combinatie van de status van de sensor + batterij-percentage gebruikt wordt.

customize.yaml

Het oog wil ook was, dus in customize.yaml kan je onderstaande toegevoegen om de sensor een passend icoontje te geven. Ook dit doe je middels de file editor add-on.

sensor.batterij_vervangen:
icon: mdi:battery-alert

De sensor komt uiteindelijke beschikbaar wanneer je configuration.yaml en customize.yaml hebt opgeslagen, en onder Instellingen > Systeem vervolgens rechtboven voor Herstarten kiest.

Gebruik van de sensor

Ik gebruik de sensor zelf op twee verschillende manier. Als er geen lege batterijen zijn, dan heeft de sensor de waarde “.” (alleen een punt dus). Om te beginnen heb ik dus op het dashboard een conditionele kaart met hierop de sensor. De kaart wordt alleen getoond wanneer de sensorwaarde niet gelijk is aan “.”. Op die manier krijgt ik de sensor dus alleen in beeld wanneer dit ook daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft.

Batterij-indicator sensor in Home Assistant op het dashboard.

Daarnaast is het uiteraard mogelijk om middels een automatisering een notificatie te laten sturen als een batterij vervangen dient te worden. Ook dit uiteraard op basis van de voorwaarde dat de waarde van de sensor niet gelijk is aan “.”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.