Home Assistant batterij-indicator sensor – Versie 1.0

Status: Verouderd, versie 1.1 is beschikbaar.

Introductie

Begin vorig jaar stapte ik voor de thuis-automatisering over van Domoticz naar Home Assistant. Het overzetten van alle instellingen, scriptjes, automatiseringen etc. kostte even tijd. Maar ik ben nog steeds erg blij met de overstap, gezien de veel actievere ontwikkeling van Home Assistant is t.o.v. Domoticz.

Voor Domoticz had ik een redelijke hoeveelheid aan scripts e.d. gedeeld op deze website. Tijd dus om hier voor Home Assistant ook wat actiever in te worden. Te beginnen met de Batterij-indicator-sensor die ik gebruik in Home Assistant.

Sensor werking

Wanneer je wat langer met thuis-automatisering bezig bent, dan heb je uiteindelijk al snel de nodige apparaten in je huis met een batterij. Van temperatuursensoren tot aan Philips Hue bedieningsknoppen. En niets is irritanter dan dat onverwachts de batterij hiervan leeg is en dat deze dus niet meer werken.

Om verrassingen te voorkomen heb ik een sensor als batterij-indicator aangemaakt die hiervoor waarschuwt en die tevens gebruikt kan worden om notificaties mee uit te sturen. Is het batterij-percentage 3% of lager, dan toont de sensor de opgegeven naam van het apparaat, zodat duidelijk is dat deze een nieuwe batterij nodig heeft.

Helaas sturen niet alle apparaten netjes het percentage van hun batterijen door. In die gevallen controleer ik hoe lang geleden er voor het laatst een update is gestuurd. Is dat langer dan 24 uur geleden, dan is de aanname dat de batterij aan vervanging toe is.

In home assistant

Het toevoegen van de sensor gebeurt door onderstaande configuratie toe te voegen in configuration.yaml middels de file editor add-on.

configuration.yaml

- sensor:
  # BATTERIJ-CONTROLE OP BASIS VAN BATTERIJ-STATUS (< 3%) OF 24 UUR GEEN UPDATE ONTVANGEN
  - name: "Batterij vervangen"
   state: >
    {% if ((now() - states.sensor["rubicson_d3_03_temperature"].last_changed).total_seconds()/3600 > 24 ) %}- T&H sensor slaapkamer Patries en Jos {% endif %}
    {% if (states.sensor["0_achtertuin_battery"].state | int < 3 ) %}- Hue bewegingssensor tuin{% endif %}
    .

In deze configuratie zit als eerste het voorbeeld waarbij 24 uur geen update is ontvangen. Het tweede voorbeeld is er eentje waarbij het batterij-percentage wel beschikbaar is.

customize.yaml

Het oog wil ook was, dus in customize.yaml heb ik onderstaande toegevoegd om de sensor een passend icoontje te geven. Ook dit doe je middels de file editor add-on.

sensor.batterij_vervangen:
icon: mdi:battery-alert

De sensor komt uiteindelijke beschikbaar wanneer je configuration.yaml en customize.yaml hebt opgeslagen, en onder Instellingen > Add-ons, Backups en Supervisor vervolgens onder het tabje Systeem de core even een herstart hebt gegeven.

Gebruik van de sensor

Ik gebruik de sensor zelf op twee verschillende manier. Als er geen lege batterijen zijn, dan heeft de sensor de waarde “.” (alleen een punt dus). Om te beginnen heb ik dus op het dashboard een conditionele kaart met hierop de sensor. De kaart wordt alleen getoond wanneer de sensorwaarde niet gelijk is aan “.”. Op die manier krijgt ik de sensor dus alleen in beeld wanneer dit ook daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft.

Daarnaast is het uiteraard mogelijk om middels een automatisering een notificatie te laten sturen als een batterij vervangen dient te worden. Ook dit uiteraard op basis van de voorwaarde dat de waarde van de sensor niet gelijk is aan “.”.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.