Synology Network Backup failed – 2

Een vervolg op het eerdere verhaal

Heel wat uren aan onderzoek zijn gaan zitten in de zoektocht naar deze foutmelding op mijn Synology NAS bij het maken van een backup via internet naar de Backup NAS die op een andere locatie staat;

Network Backup failed to backup task [abc] to [def]. ([23] Some files could not be transferred. Possible reasons: 1) backup user has no permission to access the files, 2) illegal file name. 3) file name too long)

Welke stappen ondernam ik allemaal om tot een oplossing te komen?

Om te beginnen wisselde ik de harde schijf in de NAS waarop de backup wordt weggeschreven. Een wat lastiger klusje, aangezien hiervoor de Backup NAS van de andere locatie opgehaald moest worden. Uit de logboeken kwam een Input/output error (5). Volgens de mensen die hier meer verstand van hebben dan ik, komt dat voornamelijk voor bij een kapotte harde schijf. En aangezien ik nog een harde schijf of wat had liggen, was dit toch de eenvoudigste stap om uit te proberen.

Nou kan je bij je Synology NAS een backup maken van je instellingen. Dat zou je een hoop ellende moeten schelen wanneer je bijvoorbeeld je harde schijf wisselt en niet alle instellingen kwijt wil zijn. Wat blijkt? Dit blijkt slechts gedeeltelijk te werken. Met andere woorden; een deel van je instellingen wordt terug geplaatst, maar een deel ook niet. Je zou natuurlijk kunnen zeggen: Iets is beter dan niets, maar aangezien je niet weet welke instellingen er wel of niet zijn meegenomen, ben je alsnog alle instellingen aan het nalopen.

Geen probleem natuurlijk als dan alles uiteindelijk ook netjes werkt. Daar leek het zeker op. Totdat ik de eerste backup opnieuw ging draaien. Meer dan 400GB is nogal wat, dus dit duurde even, maar de backup leek helemaal netjes uit te lopen. Tot het allerlaatste moment, waarop de backup alsnog werd afgesloten met de foutmelding;

Network Backup failed to backup task [abc] to [def]. ([23] Some files could not be transferred. Possible reasons: 1) backup user has no permission to access the files, 2) illegal file name. 3) file name too long)

Grrrr… laat ik zeggen dat ik iet wat teleurgesteld was… maar wellicht is dat wat zwakjes uitgedrukt. De enige mogelijke conclusie die ik dus kon trekken was dat de problemen zich niet bevonden aan de kant van de Backup NAS, maar toch op de productie NAS…

De productie NAS bevat twee harde schijven in een RAID 1 configuratie. Als de error daadwerkelijk zou voortkomen uit een hardware-matig probleem, dan zou dat moeten betekenen dat beide harde schijven dezelfde problemen hebben. Niet een heel erg waarschijnlijk scenario. Alle tests konden dan ook op geen enkele manier een hardware-matige probleem ontdekken.

Omdat de problemen inmiddels een behoorlijk hoeveelheid tijd in beslag hadden genomen om te lossen, heb ik uiteindelijk besloten voor een drastische aanpak. Ik heb het er op gehouden dat de problemen zich óf op file system niveau hebben gezeten, dan wel op RAID nieveau. Zeker weten zullen we het nooit meer.

Nadat ik op een externe harde schijf een volledige backup had gemaakt van alle data, heb ik de NAS een volledige formattering gegeven en heb het DSM besturingssysteem opnieuw geïnstalleerd. Uiteraard moesten ook hier alle instellingen opnieuw worden gemaakt en moest de gemaakte backup terug worden geplaatst op de NAS.

Maar daarmee waren uiteindelijk alle problemen wel opgelost! De aanhouder wint zullen we maar zeggen.

Wat kunnen we hiervan leren? Geen idee eigenlijk. Ja, dat het heel veel tijd kost als je dit soort ellende moet uitzoeken. Dat dat extra lastig is als je backup op een andere locatie staat waardoor je niet even makkelijk een harde schijf wisselt of een knop kan indrukken. En dat je vooral heel zeker moet weten welk van de twee NAS’en het probleem bevat voordat je aan het oplossen slaat…

Case closed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.