Windows Vista – Laatste blog

De cirkel is voorlopig even rond met betrekking tot Windows Vista in huize Steenderen.NET. Na het in gebruik nemen van mijn nieuwe PC, afkomstig van Dell, begon ook direct het in gebruik nemen van Windows Vista. Belangrijkste vraag daarbij was: Werkt straks al mijn hardware nog wel netjes?

Deze vraag kunnen we inmiddels met een hele simpele NEE beantwoorden. Daarom ter afsluiting van de serie Windows Vista blogs nog even een overzichtje van het pijn dat is geleden…

Zoals al eerder gezegd, werkte de Steenderen.NET MP3 speler voor de huiskamer niet meer. Deze speelde altijd netjes alle MP3’tjes vanaf de Steenderen.NET computer (met daarop Windows XP Service Pack 2) boven op zolder. Verschillende instellingen met de software uitproberen mocht helaas niet resulteren in een werktend apparaat. Waarom kan je dan in Godsnaam software onder 101 verschillende comptabiliteits settings instellen vraag je je af. Maar goed, ging dus niet werken.

Oplossing? Zoeken naar welke type apparaten hetzelfde kunnen en ook nog eens kunnen samenwerken met Windows Vista (leek me wel zo handig). En ook wel handig, hebben een acceptabele prijs op Marktplaats?

Bij deze zoektocht kwamen we uit op de Philips Streamium SLA 5520. Voor het gemak even een plaatje

Even klikken voor de grote versie…

Belangrijkste en daarmee ook handigste eigenschap, dit apparaat maakt gebruik van upnp (in goed Nederlands ook wel Universal Plug N Play genoemd). Daarmee werkt het apparaatje volledig samen met standaard Windows Vista functie om verschillende soort media (geluid, film, etc.) te delen.

Zoeken op marktplaats.nl leverde een uiterst fraaie deal op en inmiddels pronkt het nieuwe apparaatje dus in de huiskamer. Bijkomend voordeel is dat dit apparaatje zelf een display heeft en dus dat de TV niet aan hoeft om het apparaat te kunnen bedienen. Nu alleen nog even het oude apparaat op Marktplaats kletteren (mocht je interesse hebben, laat het zeker even weten).

Tweede stukje leed dat geleden moest worden n.a.v. de overstap naar Windows Vista had betrekking op mijn toetsenbord. Sinds een jaar of tig maak ik gebruik van een ergonomisch toetsenbord. Eerst een volledig witte. Toen deze definitief niet meer schoon te krijgen viel werd deze vervangen door een nieuwere versie (ook weer via Marktplaats.nl). En met dat toetsenbord ging het dus mis.

Dat toetsenbord (merkje Microsoft) kon alleen aangesloten worden met een heus PS2 stekkertje. En PS2 stekkertjes zijn natuurlijk niet echt meer van deze tijd. Wat zeg ik, Napoleon en Julius Cesar sloten hun toetsenbord en muis al aan met PS2 stekkertjes. Niet zo vreemd dus dat dit ouderwetse stekkertje op mijn hypermoderne computer niet meer terug te vinden is. Wel teleurstellend, want daarmee was ik voorlopig aangewezen op het pauper-toetsenbordje dat Dell gratis mee levert. Niet om echt vrolijk van te worden zeg maar…

Opnieuw startte de zoektocht naar een goed alternatief. Ging geld kosten, maar als er dan iets beters voor terug komt, dan doet dat alweer een stuk minder pijn. Één ding stond vast, het ging opnieuw een toetsenbord van Microsoft worden. Vind ik nou eenmaal topspul dus dan moet je ook niet opeens gaan gokken op een ander merk.

Even zoeken bij Microsoft en al snel kwam er een winnaar (met USB aansluiting) naar boven. Namelijk de Natural Ergonomic Keyboard 4000. Een mooie naam, maar toch iets sprekender met een fotootje

Opnieuw hebben de mannen en vrouwen van Microsoft weer een mooi staaltje van design afgeleverd. Ziet er allemaal weer erg mooi uit en nog veel belangrijker, het werkt ook nog eens helemaal top! Erg lekker is de polssteun in echt leer uitgevoerd. Verder is het omhoogstaande model een klein beetje wennen, maar mocht het niet bevallen dan kan dit onderstukje er ook weer onder vandaan.

Is er alles bij elkaar nog een eind conclusie te trekken met betrekking tot de overstap naar Windows Vista? Zeker weten! Om te beginnen werd er opvallend veel hardware wel ondersteund. Denk daarbij aan camera’s, webcam, scanner, muis, etc.

Het onderdeel dat niet door Vista werd ondersteund ligt hoofdzakelijk aan de laksheid waarmee de fabrikant zijn ondersteunende software support. Oud produkt? Dan moet je ook niet willen dat we dit voor nieuwe systemen ondersteunen. Beetje teleurstellend zeg maar.

Het toetsenbord dat niet wilde heeft natuurlijk niets met Vista te maken, maar met de nieuwe PC waarop het draait.

Verder is Vista met name erg mooi! Heel erg mooi zelfs. Misschien wel heel goed afgekeken van andere besturingssystemen zoals Mac, maar toch, dan nog altijd wel heel erg goed afgekeken 😉 Verder is het wat mij betreft zeker geen absolute must om over te stappen als je al op Windows XP draait. Stabiliteit e.d. waren voor XP toch al dik op orde. Software patches e.d. zullen voorlopig ook nog wel door Microsoft worden uitgebracht. Mocht je echter toch graag over willen, heb dan zeker geen koud-water-vrees. Houdt er alleen rekening mee dat oudere hardware wellicht vervangen moet worden omdat hiervoor geen goed werkende software voor Vista voor te krijgen is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.