Winddelen-opbrengst in Home Assistant

Open API niet langer beschikbaar

Update van 9 april 2024: Inmiddels is de API gewijzigd, en is het toevoegen van de winddelen-opbrengsten in Home Assistant wat minder eenvoudig geworden. Hierbij een tutorial om alsnog de opbrengsten op te nemen in je energie-dashboard.

==

Update van 1 september 2022: De open API van de Windcentrale, waarvan onderstaande Home Assistant sensor gebruik maakte, is niet langer beschikbaar. De Windcentrale is over op een nieuwe en afgesloten API. Onderstaande code en instructies zijn hierdoor niet langer bruikbaar.

Mocht je alsnog inzicht willen in de opbrengst van je Winddelen van de Windcentrale, maak dan vooral gebruik van het Home Assistant component for Windcentrale van Job van Koeveringe. Deze heb ik inmiddels zelf ook in gebruik en deze werkt perfect. Deze is hier te vinden, inclusief de installatie instructies, op Github.

==

Bijgewerkt op 20 maart 2022; De extra sensor toegevoegd voor het huidige vermogen (met dank aan Marc de Jong voor de doorgegeven correctie t.b.v. de afronding). Instructie t.b.v. customize.yaml uitgebreid m.b.t. de benodigde include..

Introductie

OK, ik ben inmiddels al een hele tijd geleden overgestapt van Domoticz naar Home Assistant. De reden hiervoor is eenvoudig; Home Assistant komt met grote regelmaat met updates (meer dan eens per maand, waar Domoticz het maanden of langer zonder moet stellen). Daarnaast biedt Home Assistant simpelweg ondersteuning voor veel meer apparaten.

Behalve voor mijn Winddelen van de Windcentrale. Dat vraagt wellicht om wat uitleg. Jaren geleden, toen wij nog in een appartement woonde, hadden wij niet de mogelijkheid om zonnepanelen op het dak te leggen. Als alternatief hebben wij toen 3 zogenaamde winddelen gekocht. In totaal heeft onze windmolen 3000 winddelen, dus 1/1000 van de energie-opbrengst van deze windmolen is voor ons, en wordt verrekend met ons energieverbruik.

Sinds een maand of wat heeft Home Assistant het Energiedashboard toegevoegd. Deze biedt de mogelijkheid om inzicht te krijgen in je energiegebruik en -opbrengst. Mits je deze informatie uiteraard beschikbaar hebt als sensor in Home Assistant.

Het uitlezen van onze slimme meter in de meterkast deed ik al met Domoticz en dus nu ook in Home Assistant. Maar voor de opbrengst van onze Winddelen was tot nu toe nog niet gelukt om deze toe te voegen. Tot een paar dagen geleden!

API

De Windcentrale heeft een mobiele app waarmee het mogelijk is om de opbrengst van jouw winddelen live te bekijken. Een API is officieel niet beschikbaar, maar het blijkt echter dat diverse mensen aan het tracen zijn geweest waar de app zijn data vandaan haalt. En dan blijkt er uiteraard toch wel iets beschikbaar te zijn.

Zo doende kwam ik na het nodige Google-werk uit op deze URL: https://zep-api.windcentrale.nl/production/<id>/live. Hierin moet <ID> vervangen worden voor het ID-nummer van de windmolen waarvan je Winddelen hebt gekocht. Het lijstje van Windmolens en ID-nummers ziet er alsvolgt uit;

Naam windmolenID-nummer
De Grote Geert1
De Jonge Held2
Het Rode Hert31
De Ranke Zwaan 41
De Witte Juffer51
De Bonte Hen111
De Trouwe Wachter121
De Blauwe Reiger131
De Vier Winden141
De Boerenzwaluw201
Het Vliegend Hert211

De URL voor onze Windmolen (De Boerenzwaluw) komt er daarmee alsvolgt uit te zien: https://zep-api.windcentrale.nl/production/201/live

In Home Assistant

In Home Assistant zijn uiteindelijk twee stappen nodig om de opbrengst van je Winddelen bruikbaar te maken. Het toevoegen van onderstaande configuraties in configuration.yaml en in customize.yaml. Beiden zijn eenvoudig aan te passen middels de file editor add-on.

configuration.yaml

sensor:
### Windcentrale ###
- platform: rest
 name: BoerenZwaluw
 json_attributes:
  - windSpeed
  - windDirection
  - powerAbsTot
  - powerAbsWd
  - powerRel
  - diameter
  - rpm
  - pulsating
  - kwh
  - kwhForecast
  - hoursRunThisYear
  - runPercentage
  - windSpeedForecast
  - windDirectionForecast
 resource: https://zep-api.windcentrale.nl/production/201/live
 value_template: '{{ value_json.kwh / 3000 * 3 }}'
 unit_of_measurement: kWh
 device_class: energy
 scan_interval: 300   # waarde wordt eens per 300 seconde = 5 minuten opgehaald

Let er in de code hierboven dus op dat je de naam aanpast naar je eigen windmolen (maar dan zonder spaties in de naamgeving). En de URL naar de API aanpast met het ID van jouw windmolen. En daarnaast moet je in de value_template de berekening maken naar jouw winddelen. In dit geval ben ik voor de Boerenzwaluw uitgegaan van 3000 winddelen totaal, waarvan wij er 3 hebben. In de app van de Windcentrale is jouw aantal winddelen terug te vinden onder de tab Mijn Productie en het totaal aantal winddelen van de molen onder de tab Mijn molen.

Het is ook mogelijk om het huidige vermogen van jouw winddelen in een sensor te plaatsen, daarvoor plaats je de volgende code direct hierna;

  - platform: template
   sensors:
    boerenzwaluw_vermogen:
     friendly_name: "Boerenzwaluw vermogen"
     value_template: "{{ (state_attr('sensor.boerenzwaluw', 'powerAbsTot') * 1000 / 3000 * 3) | round(0) }}"
     unit_of_measurement: "W"

Ook in dit geval geldt dat ik ben uitgegaan van 3 van de 3000 winddelen, ook deze dien je uiteraard aan te passen naar je eigen situatie.

customize.yaml

Om de aangemaakte sensor bruikbaar te maken is het nodig om onderstaande op te nemen in customize.yaml. Dit zorgt ervoor dat de eerste sensor geselecteerd kan worden voor het Energiedashboard. Daarnaast krijgt beide sensoren een mooi windmolen-icoontje (het oog wil ook wat!).

sensor.boerenzwaluw:
 state_class: total_increasing
 icon: mdi:wind-turbine
sensor.boerenzwaluw_vermogen:
 icon: mdi:wind-turbine

En nog even een tip voor als je dit nog niet gedaan hebt in het verleden; customze.yaml dient in je configuration.yaml included te zijn. Dit doe je eenvoudig door bovenaan, direct onder default_config:, de volgende code toe te voegen.

homeassistant:
 customize: !include customize.yaml

Om de wijzigingen te activeren ga je in Home Assistant naar Instellingen en dan naar Add-ons, Back-ups en Supervisor. Daar kan je naar de tab Systeem. Hier kies je vervolgens voor Herstart Core.

Energiedashboard

De allerlaatste stap is het toevoegen van de nieuw aangemaakte sensor aan het Energiedashboard. Ga hiervoor naar Instellingen en kies vervolgens voor Energie. Voor zonnepanelen is een aparte sectie aangemaakt om toe te voegen, deze krijgen ook een mooie visualisatie in het dashboard. Voor windenergie is dat helaas nog niet het geval.

Daarom voeg je de nieuwe sensor toe onder de kop Return to grid.

Mocht alles gelukt zijn, dan heb je na een paar uur (even geduld hebben dus, en het moet uiteraard wel een beetje waaien), een energiedashboard dat er alsvolgt kan uitzien;

In dit geval zijn de blauwe balkjes naar boven ons gebruik van vandaag (op basis van de data uit onze slimme meter in de meterkast). De paarse balkjes vertegenwoordigen de opbrengst van onze winddelen (ja, het waaide behoorlijk). Met als conclusie het metertje rechts-onder; in totaal hebben we vandaag (tot nu toe) 2,59 kWh minder gebruikt dan de Winddelen onze hebben opgeleverd.

7 reacties

  • Hi, ik ken die integratie niet zo goed, maar ik vermoed dat ook hier een stukje nodig is in de customize.yaml. De instellingen van het energiedashboard vragen om het juiste type sensor, en dat kan je daar wellicht mee goed krijgen. Dat was iig de reden waarom dat bij mijn methode nodig is.

 1. Heb het voor elkaar. In sensor.yaml heb ik het volgende toegevoegd;

  platform: integration
  source: sensor.de_grote_geert
  name: export_wh_calculated
  unit_prefix: k
  round: 2

  en nu is “export_wh_calculated” zichtbaar in Energy. en dus ondertussen ook de opbrengst van De Grote Geert – valt vandaag een beetje tegen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.