Wat als Nederland de Olympische Spelen organiseerde

Vorige week zondag zat ik ’s avonds op de bank te kijken naar de grote show ter afsluiting van de Olympische Spelen in Londen. En ik moet zeggen, waarschijnlijk omdat ze ervoor gekozen hebben om muziek de hoofdrol te laten spelen, ik was diep onder de indruk. Niet alleen van de wijze waarop de gigantische show was geregiseerd, maar vanwege de Engelse muziekgeschiedenis die de revue passeerde.

In een aantal uren tijd kwam een keur aan Engelse artiesten langs om zijn of haar kunsten te vertonen. Van The Kaiser Chiefs tot aan Madness. En zelfs de grootste muziek-criticaster moest schoorvoetend toegeven dat zelfs de Spice Girls een indrukkend optreden neerzette.

Freddy Mercury werd via videobeelden op een mooie wijze onderdeel van de show gemaakt. Om vervolgens weer live over te worden genomen door oud-Queen-leden samen met Jessie J. Nou ben ik niet zo’n heel erg grote fan van Jessie J, maar ook haar optredens tijdens deze avond waren gewoon heel erg goed.

En dat zet je dan toch aan het denken. Nederland wil heel graag een evenement als dit naar zich toe trekken. Maar stel nou dat het een keertje lukt. Stel nou dat wij een Olympische Spelen in Nederland zouden mogen gaan organiseren. Hoe zouden wij dan in godsnaam zo’n show moeten aankleden?

Om te beginnen vind ik dat Nederland beschikt over heel veel goede artiesten, dat is het probleem niet. Ik denk dan aan een Ilse DeLange of bijvoorbeeld Miss Montreal. Alleen lukt het maar weinige om door te breken in het buitenland. En laten we eerlijk zijn; als je de Olympische Spelen of een ander evenement van dat formaat gaat organiseren, dan wil je toch wat internationaal vuurwerk kunnen afsteken?

Hoe zou een dergelijke Nederlandse show er dàn ongeveer uit moeten gaan zien? Om te beginnen hebben we Golden Earring. Volgens mij één van de weinige bands die een aantal nummers kunnen spelen die wereldwijd meegezongen zullen worden. Tot in de verste uithoeken van de wereld was Radar Love een hit ten slotte. Dan hebben we een Caro Emerald die afgelopen jaar druk bezig is om de wereld te veroveren. En wat te denken van een Wouter Hamel of Jovanka die in Azië goed aan de weg timmeren.

Waar ik alleen zo bang voor ben, is dat de show afgesloten zal gaan worden met Hollandse trots. Ik zie de gezichten van de Japanse atleten al voor me als Dries Roelvink zijn grootste hit komt zingen (…). En denk je eens in hoe de Russen zullen kijken als de toppers de avond mogen afsluiten.

Ik ben dus bang dat er voorlopig twee opties zijn; of we organiseren voorlopig geen evenement met wereldwijde attentie, of we organiseren een volledig ander soort show. Hoe die eruit zou moeten komen te zien weet ik eerlijk gezegd ook niet, maar moet vast kunnen. Ik denk meld me bij deze alvast graag aan voor de denktank 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.