Vreemde Internet Explorer 9 bug

Voor de duidelijkheid, dit wordt een klein beetje (of wellicht wat meer) een techno-blog. Het is niet anders 😉

Vanmorgen druk aan het zoeken geweest naar één van de meest vreemde bugs die ik ooit ben tegen gekomen. Bij een website die ik ontwikkelde bleken in korte tijd twee meldingen binnen gekomen te zijn van bezoekers die een contactformulier niet volledig konden invullen. Wanneer ze klikte in het veld om er volgens bijvoorbeeld hun naam in te typen, verscheen er geen cursor, nog was het mogelijk om iets in te typen…

Stap één bij het onderzoeken van een dergelijke klacht is uiteraard de situatie naspelen. Kijken of je het probleem kan reproduceren. Dat lukte dus niet zo maar. In alle browsers die ik op m’n computer heb staan werkte het formulier helemaal naar behoren. Dat is natuurlijk heel fijn, want dan werkt het formulier dus voor heel veel mensen. Maar blijkbaar toch niet voor iedereen.

Wat speuren in de website statistieken leverde op dat het probleem zich blijkbaar voor deed bij een gebruiker met Internet Explorer 9. Een versie die, zeker binnen het bedrijfsleven, nog heel veel in gebruik is. Ondanks dat Internet Explorer 10 alweer een tijdje beschikbaar is. Nou is Internet Explorer (en zeker de oudere versies) nogal eens problematisch, aangezien deze browser zich lang niet altijd aan de standaarden houdt die op internet gelden.

Na wat onderzoek kon ik enkel en alleen vinden dat de velden die niet ingevuld konden worden, behept waren met de CSS code display: table;

Voor de iets minder technische mensen onder ons, dit heeft enkel te maken met de wijze waarop het veld wordt weergegeven ten opzichte van andere velden en tekst om zich heen. Functioneel zou de code dus geen enkele invloed moeten hebben op het veld. Laat staat dat het het veld volledig onbruikbaar maakt.

Daar komt nog bij; de oudere versie van Internet Explorer, nummertje 8 om precies te zijn, had geen enkele moeite met het veld. Die liet je prima het veld aanklikken, en liet je vervolgens ook prima iets invullen. Hetzelfde voor de huidige versie, nummertje 10. Een hoogst merkwaardige bug die blijkbaar in één versie van Internet Explorer aan de orde is geweest.

Mocht je dus Internet Explorer 9 gebruiken, en mocht je eens problemen hebben met het invullen van formulieren, update je browser! Mocht je om wat voor reden dan ook je browser niet kunnen updaten, dan is er altijd nog de portable versie van Firefox. Deze hoeft niet geïnstalleerd te worden, en werkt dus nagenoeg altijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.