Verkeerslichtknopjes

Verkeerslichtknopje fietsersIn te beginnen moet ik wel starten met melden dat verkeerslichtknopjes een haast wel tè mooi scrabbelwoord is. 20 letters maar liefst, ik weet niet eens of dat eigenlijk uberhaupt wel op een scrabbelbord past, maar dat terzijde… da’s helemaal niet waarover ik het wilde gaan hebben. Verkeerslichtknopjes, da’s waar het over moest gaan.

Wellicht vraag je je aan het einde van het lezen van deze blog je af; Jos, heb je dan echt niets beters te doen, dan je dit soort zaken af te vragen…

Anyway, vanmorgen stond ik opnieuw (zoals eigenlijk wel iedere ochtend een aantal keer) op mijn fiets voor het stoplicht te wachten. En zoals dat hoort, staan er voor fietsers vaak knopjes klaar om je aan te melden bij het stoplicht.

Principe is simpel; druk op het knopje, verkeerslichten weten dat je er bent, even wachten en het verkeerslicht gaat vroeg of laat op groen.

Nou is het natuurlijk zo, en dat weet ik zelf ook wel, dat het geen bal helpt door meerdere malen op het knopje te drukken. Het is niet zo dat er ergens in één of ander bureau iemand een belletje hoort zodra je op het knopje druk. En als je dus maar vaak genoeg op het knopje drukt, helemaal gek wordt van dat belletje, en jouw stoplicht extra snel op groen zet om maar van dat irritante belletje af te zijn.

Zou mooi zijn, maar werkt dus niet zo… één keer bellen schijnt echt meer dan genoeg te zijn… zeggen ze.

Ondanks dat ik deze basale kennis van de automatisering van verkeerslichten in de pocket heb, betrap ik mijzelf er iedere ochtend opnieuw op dat ik het echt niet bij één keer op het knopje drukken laten kan. De tweede keer drukken voelt stukken beter als de eerste keer, derde keer nog beter en bij de vierde keer begin ik mij toch echt af te vragen waarom dat stomme licht nou nog steeds op rood staat.

Heerlijk!

Verkeerslichtknopje voetgangers

Nou staat de ontwikkeling van verkeerslichtknopjes natuurlijk ook niet stil. Techniek staat voor niets, dus dat geldt ook voor de wereld van verkeerslichtknopjes. Meer en meer ouderwetse knopjes lijken namelijk te moeten worden vervangen door knopjes zoals hier rechts.

Het idee van deze knopjes is dat bij de eerste keer drukken op dat knopje een hoop lampjes gaan branden. Het idee moet vast en zeker gekomen zijn van iemand die zich stond dood te ergeren toen ik juist mijn ritueel met een van de verkeerslichtknopjes stond uit te voeren.

Zoals je begrijpt voel ik mij hevig onbegrepen! Bij deze dus de oproep om het ouderwetse verkeerslichtknopje in ere te houden.

Ja ik ben een man van de techniek, maar deze ontwikkeling gaat zelfs mij veel en veel te ver!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.