Vast IP-adres op je Raspberry Pi

OK, het is alweer even geleden dat ik aan de slag was met een Raspberry Pi in combinatie met Raspbian als Operating System. Reden daarvoor is dat Home Assistant het zo belachelijk eenvoudig heeft gemaakt, dat ik het simpel weg nooit meer nodig heb.

Maar deze week werd ik door vriend Martijn ervan overtuigd dat het zonde is om een oude Pi 3B+ te laten verstoffen. “Daarop is echt super eenvoudig Adguard Home te installeren” (redelijk vrij ge-quote). En aangezien ik erg pro-privacy bent, en nog meer voordelen zag, gingen we aan de slag. Dat installeren bleekt toch wat meer voeten in de aarde te hebben dan gedacht / gehoopt (daarover wellicht later meer). Maar de aanhouders zegevierden. (Naturellement!).

Wat wel nodig is in mijn thuis-configuratie, is het instellen van een vast IP-adres. En hoe dat ook alweer werkte, dat was ik dan toch vergeten. Dus bij deze, al is het maar als geheugensteun voor mijzelf, even de procedure.

Na inloggen op de Raspberry PI via SSH;

sudo nano /etc/dhcpcd.conf

Vervolgens in dit bestand zoeken tot aan # Example static IP configuration: en aanpassen naar onderstaande, of zelf onderstaande stukje toevoegen.

# Vast IP adres
interface eth0
static ip_address=192.168.1.xx/24
static routers=192.168.1.1
static domain_name_servers=192.168.1.1

In dit geval betreft interface eth0 de vaste netwerk aansluiting van de Raspberry Pi. Bij static ip_address vul je het gewenste vaste IP-adres in. Dus in ieder geval de xx even aanpassen in bovenstaande. Bij static routers vul je het IP-adres van je modem in. En onder static domain_name_servers vul je het ip-adres van je modem nogmaals in.

Daarna is het een kwestie van opslaan, afsluiten, en de Raspberry Pi opnieuw opstarten met;

sudo reboot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.