Synology DS211+

Afgelopen woensdag ging de kogel door de kerk. De NAS die hier inmiddels al 4 jaar non-stop z’n werk doet, moest er aan gaan geloven. Gelukkig stond in één van de nerd-magazines van afgelopen maand een zeer goede en uitgebreide test van NAS’en (mooie meervoudsvorm), dus met wat aanvullend Google-werk viel de keuze uiteindelijk op de Synology DS211+.

De oude NAS, de conceptronic CH3SNAS, werd dus na jaren trouwe dienst vervangen. Waarom? Een aantal redenen. Voor het verplaatsen van grote hoeveelheden data (denk aan hoeveelheden vanaf zo’n 10 GB), was de doorvoersnelheid traag. Niet om dat een enkele keer te doen, wel om dat met enige regelmaat te doen.

Daarnaast staat het apparaat inmiddels al 4 jaar lang z’n werk te doen, en aangezien er ook uitgebreid zakelijk gebruik van wordt gemaakt, moet ik er niet aan denken dat dat ding zou kunnen gaan uitvallen door ouderdom.

Goed, na aller overwegingen dus in ogenschouw te hebben genomen, viel uiteindelijk de keuze op de DS211+ van Synology. Bestelling ging er op woensdag uit, en uiteindelijk op donderdagavond rond een uurtje of tien (!) stond de postbezorger met mijn pakketje voor de deur.

Met moeite kon ik mij inhouden om niet direct de boel uit te pakken en ermee aan de slag te gaan. Waarom het toch lukte? Omdat ik al heel wat uren die dag was bezig geweest om alle data op de oude NAS te backuppen. Zoals gezegd, voor grote hoeveelheden data, moet je nogal wat geduld hebben.

Donderdagochtend ging ik uiteindelijk aan de slag. Het eerste wat direct opviel, en een heerlijk gevoel gaf, de snelheid! Ruim 4 keer, en op piek momenten zo nu en dan zelfs bijna 5 keer zo snel als de vorige. Heerlijk, daarover later meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.