Synology DS211+ naar DS214+ migratie

Afgelopen week hadden we een pensioen in Huize Steenderen.NET. Na alweer een jaar of drie stevige arbeid mocht de Synology NAS stoppen met voor ons te werken. De diverse taken werden het ding allemaal wat te veel. De snelheid waarmee er gemulti-task’t werd voldeden langzamerhand niet meer aan onze wensen. En een opvolger stond inmiddels trappelend klaar om zijn werk over te nemen…

Zo’n drie jaar geleden deed bij ons de Synology DS211+ zijn intrede. Dit was onze allereerste Synology NAS en een stevige verbetering t.o.v. de toenmalige nas, die op zijn beurt alweer een nog eenvoudiger apparaat had vervangen. Alles bij elkaar is deze nieuwe NAS, de Synology DS214+, alweer NAS nummer 4 hier in huis.

Waar ik met name heel benieuwd naar was, is hoe eenvoudig het zou zijn om alle data (2 x 3TB in RAID 1 configuratie) over te zetten van de ene NAS naar de andere. Voor de duidelijkheid; het was mijn bedoeling om de harde schijven die ik al in gebruik had netjes over te zetten, deze zijn nog niet heel oud, en dus prima om nog te gebruiken. Uiteraard had ik sowieso een goede backup liggen van alle data. Veiligheid boven alles!

Na het netjes afsluiten van de oude NAS verwijderde ik één schijf en plaatste ik deze in de nieuwe NAS. Vervolgens zette ik de nieuwe NAS aan om te zien wat deze hiervan zou maken. Tot mijn vreugde herkende deze direct dat de harde schijf afkomstig was uit één van zijn familieleden. Ik kreeg de vraag of ik de harde schijf wilde migreren of dat ik deze wilde formatteren om volledig opnieuw ingebruik te nemen. Uiteraard koos ik voor optie één. So far so good.

Vervolgens kreeg ik de vraag of ik dan alleen alle opgeslagen bestanden wilde behouden of ook zo veel mogelijk de settings van mijn oude NAS wilde overnemen. Ik koos voor antwoord nummer twee en vervolgens ging het apparaat aan de slag met het verwerken van dit alles. Een kleine 10 minuten later was alles afgerond met als resultaat een nieuwe NAS die nagenoeg een gebruiksklare kopie was van mijn oude NAS. Hoe eenvoudig wil je het hebben?

Vervolgens begon het apparaat te klagen over de RAID configuratie. Deze behoorde natuurlijk uit twee harde schijven te bestaan en dat was nu niet het geval. Een terechte klacht dus! Ik had ten slotte uit veiligheid pas één harde schijf overgezet in het nieuwe apparaat. Gauw dus schijf nummer twee uit het oude apparaat gevist en overgezet naar het nieuwe apparaat.

Bij het toevoegen van harde schijf nummer twee was het apparaat nog niet direct volledig happy. Het was blijkbaar niet direct duidelijk dat het hier ging om het verloren gewaande tweeling broertje van harde schijf nummer één. De enige oplossing die ik hiervoor kon vinden was om de tweede schijf volledig te laten formatteren en vervolgens opnieuw te laten syncen met z’n broer. Dit syncen duurde wel een uurtje of wat (lees zo’n 15 uur) maar daarmee was dit probleem dan ook opgelost.

Schreef ik een alinea of twee geleden niet dat ik nagenoeg een werkende kopie had van mijn oude NAS? Jazeker, een aantal zaken bleken in de migratie niet direct meegenomen te zijn. Om te beginnen had de nieuwe machine een nieuw IP adres gekregen. Niet handig, aangezien op het oude IP adres allerlei zaken zijn ingesteld op de router om een en ander goed te laten werken. Dit oude IP adres moest ik dus opnieuw instellen.

Daarnaast bleken alle los geïnstalleerde applicaties niet te werken. Via het “package center”, feitelijk de app store van Synology, moest ik deze laten herstellen. Dit ging heel eenvoudig en gelukkig hoefde ik de applicaties niet opnieuw in te stellen. Alle oude instellingen van applicaties waren gelukkig wèl bewaard gebleven.

Overall conclusie over deze migratie; ik ben er meer dan happy mee. Feitelijk heb ik heel erg weinig hoeven te doen aan het opnieuw instellen van de nieuwe NAS. Denk daarbij aan het instellen van applicaties, gebruikers en hun rechten, opnieuw aanmaken van netwerk shares, etc. Nagenoeg alles werd overgenomen, op een paar hick-ups na.

OK, toch één puntje van kritiek dan op deze nieuwe NAS van Synology. De sleuven van de harde schijven, die je aan de voorkant ziet, kan je met een sleuteltje afsluiten. Niet direct een vereiste voor mij, maar kan wellicht hanidg zijn. Echter de sleuteltjes die je erbij krijgt… die zijn van wat slappig kunststof?!?!

Synology DS214+ sleuteltjes

Om eerlijk te zijn geven ze mij het gevoel dat ze ieder moment kunnen afbreken als ik ze gebruik, zo slappig voelen ze aan. Nou heb ik niet heel erg behoefte aan het gebruik van de sloten, maar toch als je nou sleuteltjes meelevert, doe ze dan ook even van metaal. Dat mag van mij best voor een apparaat van ruim driehonderd euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.