Stapelgedichten

Kunstzinnige uitingen kan Steenderen.NET altijd wel waarderen. Denk bijvoorbeeld een kunstzinnig zusje, aan mooie foto’s, creatieve website… en zo kan je een heel divers lijstje bouwen als je zou willen. Maar toch heb ik af en toe het gevoel dat mijn geest kunstzinnig gezien toch her en der wel z’n beperkingen kent.

Zo stuitte ik van de week op www.blog2punt0.nl waar in navolging van Sorted Book, een ieder wordt opgeroepen om zijn boeken op een dusdanige manier op elkaar te stapelen zodat de titels uiteindelijk een gedicht vormen.

Ik geef toe, ik zou er zelf niet opgekomen zijn, en dat is natuurlijk vaak ook de truc van kunst. Het hoeft niet altijd mooi o.i.d. te zijn, vaak gaat het natuurlijk ook puur om het idee. Maar het probleem waar ik bij dit specifieke idee een beetje tegenaan loop, is dat iedereen denkt te kunnen dichten.

Kijk rond Sinterklaas denkt zelfs Steenderen.NET zich een ware dichter, maar da’s dan toch wat anders. Waar ik op Sorted Book erg leuke boeken gestapeld zie

… krijg ik bij de Nederlandse variant met regelmaat het idee dat we het idee nog niet helemaal snapte. Lijkt zo af en toe wel alsof we gewoon wat boeken op elkaar hebben gemikt en… wat staat daar nou… nou als je dat met bepaalde intonatie voorleest, dan kan het best een gedicht zijn.

Waarom weten we in het Engels er iets leuks van te maken, maar moet er in het Nederlands weer eens iets totaal zweverigs uit komen? Neem nou bijvoorbeeld

Voor altijd
woeste hoogten
Natuurlijk mooi
Sneu voor het milieu.

De eerste drie regels, ja hoor, met een beetje geforceerde fantasie wil ik het nog wel tot een gedicht kunnen zien, maar die laatste regel! Wat bedoel je dan precies? Waar wil je nou precies naar toe? Geef dan uitleg! Over dat je een moeilijke jeugd heb gehad of zo… maar dit begrijpt toch geen mens? Of zijn er mensen die in staat zijn om e doen dat ze dit wel begrijpen.

Anyway, doe zeker mee aan deze actie als je nog wat boeken in huis hebt. Ik zou willen oproepen om tot een gedicht te komen met boeket reeks boeken. Lijkt mij interessant namelijk. Ik verwacht dan ook gauw gedichten als

Vast in het zadel
Een witte kerst
Liefde of leugens
Eiland van mijn hart

  en ja dit blijken bestaande boeken te zijn, en nee ik heb deze boeken nooit gelezen, en nee dit is zeker geen gedicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.