Probeer eens een nieuwe virusscanner

De echte computer doe-het-zelf prutser weet het, je installeerd een nieuwe pc, installeerd het besturingssysteem en je hebt weer een snelle pc. Totdat je komt aan het installeren van je virusscanner…

Het is een godsallemachtig drama, zeker als na verloop van tijd je computer toch al volloopt met de nodige vertragende software. Tot nu toe was ikzelf een groot liefhebber van het alom geprezen Norton Antivirus. Met de jaren verhoogden ze de versie en kregen we weer voor een jaar lang de mogelijlkheid om te updaten en daarmee beschermd te zijn tegen allen gevaren van de hedendaagse digitale wereld.

Vorige week echter kwam ik tot de conclusie dat ik de snelheid waarmee mijn pc aan het opstarten was spuug en spuug zat aan het worden was. Was niet vooruit te branden. Dan ga je als computer prutser toch een kijken wat hier nou precies aan de hand is. Na het nodige onderzoekwerk, heb ik voor de grap eens Norton Antivirus verwijderd.

Tot mijn grote verbazing herkende mijn pc weer terug van ongeveer een jaar geleden. Met een half tot drie-kwart minuut startte mijn peeceetje weer op en stond dan ook daadwerkelijk klaar om aan de slag te gaan voor mij. Voorheen was mijn digitale vriend wel opgestart, maar had toch echt nog wel het nodige aan ratel tijd nodig, voordat hij daadwerkelijk bereid was om voor me aan de slag te gaan.

Helemaal zonder virusscanner door het leven gaan leek mij uiteraard ook niet echt een heel goed plan, dus een zoeken naar wat er zoal op de markt te verkrijgen is. En dat is heel was kan ik inmiddels zeggen. Zo bestaan er zelfs nog steeds MS-DOS virusscanners 😉

(Voorlopig) Eindpunt lag ergens in het grote Rusland (of een van de inmiddels afgesplitste staatjes, daar wil ik even vanaf zijn). Daar vond ik namelijk Nod32, een voor mij tot op heden volledig onbekende virusscanner. Het grote voordeel van deze scanner ten opzichte van vele anderen? De snelheid! Allemachtig, bij een volledige virusscan van m’n harddisc, lieten de dames en heren van Norton mijn PC zowat vastlopen. Nod32 laat de systeemload niet hoger komen dan een 15 a 20%.

Nog belangrijker, want daar was het ten slotte allemaal om begonnen, m’n pc start weer snel op. Geen eeuwen lang geratel, gewoon netjes booten en na nog geen minuut aan het werk kunnen.

Oftewel; trage pc? Probeer eens een andere virusscanner, kan dus zeker de moeite waard zijn! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.