Privacy, waar ligt bij mij nou eigenlijk de grens?

Veel mensen denken dat ik weinig gevoel heb voor mijn persoonlijke privacy. Dit komt logischerwijs voort uit het feit dat ik actief ben op Twitter, en in wat mindere mate ook op Facebook (Hyves heb ik tijden geleden al afgezworen, en ben ik eigenlijk nooit echt actief op geweest). Daarnaast heb ik natuurlijk ook nog dit blog, waar ook behoorlijk wat verhalen inmiddels terug te lezen zijn (deze blog is 637 om precies te zijn).

Een en ander zo opsomment, kan ik eigenlijk ook alleen maar tot de conclusie komen dat er ook best een kern van waarheid in zit. Zijn er grenzen? Ja zeker, en afgelopen week liep ik daar voor mijzelf dan ook tegenaan. Waar liggen die grenzen dan precies? Die grens is vaag, ook voor mijzelf. Heeft voornamelijk te maken met het gevoel dat ik ergens bij heb.

Bijvoorbeeld; ik doe nooit direct aangeven waar ik uithang, en om die reden heb ik dan ook geen locaties aanstaan in mijn Twitter, waarmee je tot op bijna de meter nauwkeurig kan terug vinden waar ik ben. Geef ik nooit aan waar ik uithang? Dat dan toch ook weer niet, want ik blog gerust uitgebreid over waar ik op vakantie ben.

De grens is voor mij in het feit dat ik zelf invloed heb op wat er gedeeld wordt. En dus, dat ik daarmee bewust iets deel met de buitenwereld, en daarmee dus ook heel bewust iets niet deel. Afgelopen week werd ik daarmee voor mijzelf geconfronteerd middels Last.FM.

Voor wie deze dienst niet kent; door het installeren van een stukje software op je computer wordt bijgehouden naar welke muziek je luistert. Vervolgens aan de hand van deze muziek wordt je nieuwe muziek voorgesteld. Klinkt heel leuk, en is ook heel leuk. Want daarmee leer je namelijk op een heel eenvoudige manier nieuwe muziek kennen.

En laat ik nou net iemand zijn die graag nieuwe muziek leert kennen.

De dienst is voor iemand als mijzelf dus erg verleidelijk. En toch bekroop mij op een gegeven moment een ongehagelijk gevoel. Ik kreeg namelijk deze pagina onder ogen; http://www.last.fm/user/steend. En natuurlijk staat er onschuldige informatie op deze pagina over mij. Maar toch is dit informatie waarvoor ik niet gekozen heb om te delen.

Dus… de software van Last.FM heb ik weer verwijderd van mijn computer. En niet omdat ik niets m.b.t. muziek met jullie allen wil delen. In tegendeel! Maar dan wel op de manier zoals ik dat wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.