Philips 900 serie – Deel II

In 2007 (ik schrok er ook van toen ik erachter kwam dat het alweer zo lang geleden was) schreef ik een blog over de door mij toen net aangeschafte versterker uit de Philips 900 serie (linkje voor wie ‘m nog eens wil nalezen). Afgelopen zomer pleegde ik hoogverraad tegenover deze door mij zo geliefde versterker. Omdat in de huiskamer meer en meer digitale apparatuur verscheen (muziekstreamer, blu-rayspeler, tv-decoder, u kent het rijtje wel), wilde ik een versterker die letterlijk meer aansluiting vond met het digitale tijdperk.

Philips 900 versterker

Dolblij was ik natuurlijk met m’n nieuwe aanschaf, maar met pijn in m’n hart moest m’n oude vertrouwde Philips vesterker naar de werkkamer. Net als in de huiskamer worden ook hier etterlijke uren per week doorgebracht, dus ook hier doet hij meer dan welkom. Hij verving daar sowieso een versterker van veel mindere kwaliteit, en kon dus op een warm onthaal rekenen.

Echter bleek de zolder toch een minderwaardige plek te zijn, en dus besloot hij twee weken geleden het bijltje erbij neer te gooien. Van het ene op het andere moment gaaf hij letterlijk geen boe of bah meer. Grote vraag was natuurlijk direct, hoeveel moet je nog investeren in een versterker die al zo oud is. Maar ja, afscheid nemen van een oude liefde als deze doet ook pijn.

Een consult bij vriend Martijn was nodig. Deze had meer ervaring dan ik met het prutten in versterkers. Een kort chirurgisch onderzoek leverde al snel de conclusie op: een kapot relais. Op zich prettig, want een relais is te vervangen. Maar dan moet je natuurlijk wel een vervangent relais weten te vinden.

Wanneer het gaat om elektronica onderdelen (en ook heel veel andere onderdelen overigens) dan is Conrad al gauw je enige echte vriend. Alleen, je hebt, voordat je begint met zoeken, geen idee hoeveel soorten en maten relais’s er te koop zijn (ongeveer zo veel om precies te zijn). Na een hele queste in de online catalogus kwamen er twee echte kandidaten;

Relais nummer 1 (links) zou technisch gezien hetzelfde trucje moeten kunnen als relais nummer 2 (rechts). Dus voor de zekerheid beiden besteld (prijs per relais ligt onder de 5 euro, dus daar moet je het niet voor laten). Bij uiteindelijk insolderen van het relais ben ik toch eerst voor nummer 2 gegaan. Waarom? Puur esthetisch! Het oude relais was ook een zwart doosje, met een iets andere opdruk uiteraard. Maar blauw transparant is simpelweg te modern voor een versterker als deze.

Uiteindelijk, nadat ik de acht pootje gisteravond vastgesoldeerde, kon ik de versterker weer aansluiten. Opnieuw, net als in 2007 toen ik de versterker voor het eerst in huis haalde, begon ik met muziek van Mark Knopfler (alsof het zo moest zijn). Opnieuw was ik onder de indruk van het geluid dat deze versterker toch voortbrengt.

Mocht je dus nog op zoek zijn naar een versterker voor een werkruimte o.i.d. Twijfel geen seconde als je een versterker uit de 900 serie van Philips te pakken kan krijgen! En dat kan je, want Marktplaats staat er vol mee!

2 reacties

  1. Hallo ,ik heb er ook een gekregen met Philips boxen maar de balance werkt niet goed ,in het midden geef hij geen volledig geluid en als ik de balance naar rechts of naar links draai wordt het wel beter maar niet perfect .
    Alle draden gecheckt maar het probleem blijft ,wat kan dit zijn?
    groet

    • Hi, dit probleem ken ik niet, maar klinkt als een potmeter die niet meer lekker werkt. Zou je kunnen proberen met contactspray beter te krijgen? Ik ben zelf ook niet een enorme elektronica-held, dus ik heb zelf een aantal keer een beroep gedaan op een specialistische winkel in Den Haag; https://www.studio107.nl/ Mijn ervaring is dat zij die soort issues prima kunnen oplossen. Valt qua kosten vaak behoorlijk mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.