Oude fotootjes

Was even m’n desktop aan het opruimen, want eens in de zoveel tijd loopt dat ding weer helemaal vol met icoontjes waarvan je vroeg of laat helemaal niet weet er nou eigenlijk achter zat. Laat staan dat je nog echt iets van overzicht hebt.

Dit fotootje is afkomstig uit het grote familie archief. Eens in de zoveel tijd duikelt mijn moeder weer ergens een oud miniatuur fotootje vandaan. Vaak niet al te best meer van kwaliteit. Het liefste zo hier en daar nog een klein krasje, beetje verkleurt natuurlijk…

En met dezelfde regelmaat krijg ik de vraag, kan je hier nog wat mee? En ik heb al een aantal keer ernstig m’n twijfels gehad of ik met alle digitale snufjes van tegenwoordig er toch nog iets mee zou kunnen.

Neem bijvoorbeeld deze foto, hierop zat een kras van hier tot Tokio… beetje knutselen met Paint Shop Pro en de kras kunnen we gedag zeggen. De allerbelangrijkste truc? Goed inscannen!

Goed inscannen begint natuurlijk met een goede scanner (kijk Sinterklaas eens lief aan in deze tijd). In mijn geval niet zo’n probleem. M’n scanner is slechts een jaar oud en heeft inmiddels regelmatig laten zien dat scannen z’n core business is. Ten tweede is het belangrijk bij scannen dat je niet te zuinig bent met het aantal pixeltjes. Scan met een hoge resolutie als je met dit soort oude foto’s aan de slag gaat.

En vervolgens is het een kwestie van je software leren kennen. Paint Shop Pro werk ik inmiddels al ontzettend lang mee, ik heb een grote hoeveelheid aan versies inmiddels voorbij zien komen. Dat is ook een van de redenen waarom ik niet wil wisselen naar andere grafische software. Ze kunnen vast ook een hele hoop mooie trucjes, maar ik ken de software niet.

Deze foto was in het originele formaat ongeveer zo’n 5 á 6 centimeter. Uiteindelijk heb ik de foto bij de Hema laten afdrukken op ongeveer 3 keer zo groot. Wel zo handig als je oud-tante van dik in de 90 de foto ook wil kunnen bekijken 😉 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.