Odin Frits

Nog een kleine drie maanden wachten en dan mogen wij een nieuwe huisgenoot verwelkomen in huize Steenderen.NET. Een heel klein mannetje waarvoor we op dit moment nog druk doende zijn om een kamertje in orde te maken, een bedje op te knappen en een naam te verzinnen.

Nou heb ik in mijn omgeving al een flinke hoeveelheid kinderen. Broer, zus en diverse vrienden en vriendinnen gingen ons wat dat betreft voor. Heel veel verhalen werden er natuurlijk verteld, maar niet hoe ingewikkeld het blijkt te zijn om een goede naam te verzinnen. Althans, dat vinden wij nu.

Om te beginnen blijkt het bij het verzinnen van een naam bijzonder lastig om niet bij iedere naam een associatie te hebben. Zo doet de ene naam je denken aan een hoogst irritant persoon waar je vroeger mee in de klas zat. De volgende naam doet je denken aan die bekende Nederlander waar je niet zo’n fan van bent. En zo kan je dus nog wel even doorgaan.

Mijn vader schijnt overigens vroeger bij iedere naam een associatie te hebben gehad met een lokale dorpsgek. Het dorp had kennelijk een flinke hoeveelheid dorpsgekken. Het associatie-probleem blijkt in ieder geval een probleem van alle tijden te zijn.

Om je uit te brand te helpen zijn er dan namenboekjes. Een soort van telefoonboek, alleen dan vaak met een vage uitleg van de naam erachter, in plaats van een telefoonnummer. Laat ik even een paar namen noemen die ik zoal tegenkwam in één van deze namenboeken. Bij deze alvast mijn excuses mocht je zelf zo heten, danwel je kind zo genoemd hebben. Geeft niets, is vast een kwestie van smaak.

Lyts. Om te beginnen heb ik dus oprecht geen idee hoe ik deze naam zou moeten uitspreken. Daarmee heb ik dus ook geen idee of dit een jongensnaam is of een meisjesnaam. Vind ik persoonlijk wel handig als dat helder is. Overigens betekent Lyts blijkbaar ‘Volk’, maar het kan ook ‘Klein’ betekenen in het Fries…

Kirke. Betekent zoveel als ‘Havik’, maar verwijst ook naar de tovenares Kirke op het eiland Aeae’a, dochter van Helius, die de kameraden van Odysseus in zwijnen veranderde, maar Odysseus zelf niet kon betoveren. De afgekorte versie is denk ik dan weer Kirk, een bekende kapitein uit een Startrek, maar daar zou ik ook naast kunnen zitten.

Jordanus. Vind ik lekker klinken. Refereert aan de rivier de Jordaan. Mocht je deze naam te lang vinden, danwel te ouderwets vinden klinken, dan kan deze ook eenvoudig worden afgekort tot Jorden. Bekent nog steeds hetzelfde. Jordana is ook geen probleem..

Lubkea, Lubke of Luberta zijn zeker ook favorieten van me. En laat ik dan Limmichje en Larina (betekent Zeemeeuw) vooral ook nog even noemen.

Ik denk dat mijn punt ongeveer wel duidelijk is. Ook een namenboek heeft tot nu toe nog niet heel erg geholpen. Veel gelachen heb ik wel bij het doorbladeren van alle namen en het lezen van de vaak hilarische uitleg van een naam. Maar een concrete naam heeft het nog niet opgeleverd.

Laatst zag ik een geboortekaartje hangen met daarop de naam Odin Frits. Ik moest twee keer kijken of ik de naam nou echt goed las. Toen ik het zeker wist kreeg ik grote glimlach op mijn gezicht. We hebben gelukkig nog even de tijd om verder te denken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.