Locatiebepaling via IP adres

Sinds een tijdje staat op de homepage (rechtsonderaan) een eerste poging om locatiebepaling te doen middels je IP adres. Je IP adres is een nummer dat jouw internetaansluiting representeerd. Het eenvoudigste is het te vergelijken met je telefoonnummer. Via je telefoonnummer zit je aangesloten op het telefoonnetwerk, via je IP adres op het internet.

Nou wil het feit dat IP adressen (zoals ook bij telefoonnummer) verdeeld worden onder de verschillende aanbieders. En op een hoger niveau zijn de IP adressen weer geografisch verdeeld. Ook daar kan je de vergelijking met een telefoonnummer trekken. Een volledig Nederlands telefoonnummer is bijvoorbeeld;

+31 70 1234567

Uit dit nummer is te halen dat dit een Nederlands telefoonnummer is, binnen de regio Den Haag. De +31 verwijst naar Nederland, de 70 naar de regio Den Haag. Haal je het telefoonboek erbij, kan je precies het adres achterhalen.

Op een andere, en minder doorzichtige manier, is aan de hand van een IP nummer een schatting te maken waar iemand precies vandaan komt. Hiervoor zijn diverse online tools beschikbaar. Feitelijk zijn dat databases die weten (of zeggen te weten) welke reeksen IP adressen tot welke locaties behoren.

Hoe nauwkeurig is dat nou echt, kan je je afvragen. Nou niet zo heel erg nauwkeurig kunnen we wel stellen. Even ter voorbeeld;

Sinds vandaag heb ik het script aangepast, waarbij ik van een andere database gebruik maak. Daarnaast toon ik aan de hand van de opgegeven locatie (in latitude, longitude coördinaten) een Google Maps plaatje (de techniek staat voor niets).

Hiernaast dus even het plaatje wat ik zelf te zien krijg, wanneer ik thuis in Voorburg zit. Is dat nou heel nauwkeurig te noemen? Ik geloof het niet.

Wat kan hiervan de reden zijn? Persoonlijk gok ik er eerlijk gezegd op dat de locatie verwijst naar de dichtsbijzijnde regionale telefooncentrale. Ik zou dan eerder verwachten dat ik vanuit Voorburg op Den Haag uitkom, maar Leiden lijkt mij niet onmogelijk.

Hoe veel kan je dan echt met deze functionaliteit als de nauwkeurigheid beperkt is? Op al gedetailleerd niveau niet heel veel. Tenzij iemand in een grotere stad woont, is de kans niet al te groot dat de opgegeven plaatsnaam ook echt klopt.

Op een iets hoger niveau, de provincienaam, zou de trefzekerheid logischerwijs al een stuk grote moeten zijn. En op landelijk niveau zou de trefzekerheid behoorlijk dicht tegen de 100% aan moeten kunnen liggen.

Maar voor nu, geeft het voornamelijk een fancy plaatje op de homepage Lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.