Jos en het genetisch-cholesterolisch onderzoek

Om te beginnen moet ik even starten met zeggen dat ik bij het schrijven van het woord “cholesterolisch” er zojuist achter kom dat dat verdomt veel lijkt op Tirolisch. Iets tirol-achtigs zal ik maar zeggen…. nou ja anyway, volgens mij is het allebei geen officieel woord, dus tot zo ver deze triviale kennis.

Vandaag gaat een mevrouw langs komen van het Stoeh, ook wel bekend als de Stichting Opstoring Erfelijke Hypercholesterolemie. Een organisatie die onderzoek aan het doen is naar Familiaire Hypercholesterolemie. Oftewel de erfelijke afwijking om hoog cholesterol te hebben.

Wat blijkt is dat er binnen de familie Van Steenderen, en de nodige aanverwanten families, een genetische afwijking is geconstateerd. Deze afwijking zorgt ervoor dat je, zelfs als je niets eet, en da’s behoorlijk weinig, toch nog tot een verhoogd cholesterol kan komen. het gevolg is gelijk niet mis; een verhoogt risico op hart- en vaatziekten.

En aangezien die niet echt tot mijn hobbies behoren, gaat er dus bloed geprikt worden vandaag. Vier buisjes om precies te zijn, eentje om ter plekke te bepalen hoe het op dit moment zit met mijn cholesterol, twee om DNA onderzoek op uit te voeren om te zien of ik erfelijk belast ben, en eentje voor graaf dracula.

Die laatste wordt overigens in geen enkele officiële communicatie genoemd, dus wellicht heb ik afgelopen tijd te veel films gekeken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.