Internetbankieren frustratie

Ik begrijp natuurlijk best dat internetbankieren een beetje veilig moet zijn. Graag zelfs, want aangezien ook ik mijn centjes via de digitale snelweg van mijn rekening naar andere rekeningen verstuur, heb ik natuurlijk graag dat er gedacht is over de nodige veiligheid.

Nou kan je daar natuurlijk ook in doorslaan. Frustratie nummer één in digitale beveiliging überhaupt, is natuurlijk het om de haverklap moeten wijzigen van je wachtwoord. Op mijn werk is dat ongeveer eens per maand, en dat is veel… heel veel. Bij Postbank internetbankieren is dat ongeveer eens in het half jaar (ik heb het uiteraard niet precies pas bijgehouden).

Gevolg, ik ben volledig gewend aan (en bovenal tevreden met) mijn wachtwoord, en na een half jaar mag ik vervolgens mijn hersenen gaan pijnigen om een nieuw wachtwoord te verzinnen. Belangrijk, en natuurlijk is dat goed, want dat is wel zo veilig, maar doordoor niet minder irritant op het moment zelf, moet je wachtwoord voldoen aan een lange lijst met eisen.

Om te beginnen moet het wachtwoord uit minimaal 8 karakters of iets dergelijks bestaan. Op zich is dat nog te overleven… wel jammer, want niets zou lekkerder zijn dan met een simpel en kort wachtwoord direct in kunnen loggen. Maar goed, alles voor de veiligheid! Vervolgens moet je wachtwoord een vreemd karakter bevatten. Denk aan een %, een # of aan een @. Niet handig, want de naam van ons konijn valt daarmee direct af, maar ook daar komen we nog wel overheen. Volgende eis voor je nieuwe wachtwoord is een getal. En daar wordt het langzamerhand echt lastig. Want een getal gaat al gauw naar logische getallen wijzen… geboortedatum, trouwdatum, etc. Niet echt veilig dus!

Enfin, door al dit soort regeltjes komt het er concreet op neer dat ik nu voor het tweede opeen volgende halfjaar m’n account bij de Postbank heb moeten laten resetten. Een nieuw wachtwoord verzinnen, dat gaat allemaal nog wel, maar het onthouden…

Je nieuwe wachtwoord is in no-time aangemaakt en binnen een week krijg je hierover post binnen. Goede service van de Postbank, kan niet anders zeggen. Beetje jammer is alleen dat ik m’n wachtwoord alleen maar kan ophalen bij het postkantoor. Het postkantoor zit hier schuin tegenover… dus als ik met een beetje scheef oog uit het raam van de huiskamer kijk, dan kan ik het zien liggen. Alleen dat pokkekantoor is alleen maar op werktijden open. En nu wil het feit net, dat ik ook werk.

Openingstijden van 9.30 tot 17.30 uur! Dat is toch niet meer van deze tijd… En dan ook nog eens geen koopavond. Want een dramatisch ouderwetse instelling zeg. Enfin, nu moet ik van de week alsnog een keer langs het postkantoor zien te komen, want ik wil toch langzamerhand weer eens kunnen inloggen. Enige optie die ik zie is stipt om 17.00 uur stoppen met werken (wat lang niet altijd wil lukken) en vervolgens als een gek op de fiets springen in de hoop dat ze dan om 17.25 uur het postkantoor niet al net aan het afsluiten zijn.

Heerlijk dat digitale tijdperk, ik kan niet meer zonder .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.