Holografische data opslag

Van de week zat ik een artikeltje te lezen over holografische data opslag. Net als bij ceedee en deeveedee betreft het hier het optische opslag van data. Voor wie nog niet bekend hiermee is, op een ceedee of deeveedee wordt data in spiralen opgeslagen in de vorm van puntjes. Dit houdt in, dat van binnen naar buiten een ceedee wordt afgelezen door een laserstraal.

En elke keer wanneer hier een puntje (gaatje of mat plekje) wordt gedetecteerd, wordt er een ééntje gelezen. Zien we geen puntje, en wordt het licht van de laser dus netjes gereflecteerd, betekend dit een nulletje. Middels een DAC (digital to analog concerter) kan deze informatie bijvoorbeeld omgezet worden naar muziek. Mechanisme ziet er dan als volgt uit: 

Dit alles heb ik altijd goed kunnen volgen. Na de ceedee kwam er natuurlijk de deeveedee en inmiddels zijn we ook alweer jaren druk bezig met de opvolgers hd-dvd en blue-ray disc. Deze laatste twee lijken echter maar niet van de grond te willen komen. Wat verwacht je ook, geen van beide heeft nog echt overtuigend een marktaandeel weten te winnen. Gevolg; bijvoorbeeld de filmindustrie wacht nog even met kiezen waarop ze precies hun films zouden moeten gaan publiceren.

Echter, toen ik van de week las over HVD (holographic versatile disc) kreeg ik het sterke vermoeden dat de volledige industrie de twee deeveedee opvolgers beter links kan laten liggen. Dit zal wel niet zo heel snel gaan gebeuren, want hier zitten inmiddels miljarden investeringen in, maar echt toekomst potentieel heeft volgende mij pas de haaveedee.

De techniek achter holografische data opslag is nog net niet helemaal gevallen. Het komt er op neer dat er in 3d (hologram) techniek data wordt opgeslagen. Bij het uitlezen hiervan houdt dit in dat er niet bitje voor bitje data wordt gelezen zoals bij ceedees en deeveedees, maar middels soort van frames met hierin een puntjes profiel. Het grote voordeel hiervan laat zich al vrij snel raden; je leest niet bitje voor bitje de data, maar gelijk een heel aantal bitjes, aangezien er meerdere bits per frame worden opgeslagen.

Deze verhouding resulteerd ook direct in vele malen hogere opslag capaciteiten. Wanneer holografische opslag echt gaat aan slaan, zullen we stoppen met het rekenen in Gigabytes, en zullen we overgaan naar het rekenen in Terabytes. Nog even wat feitjes en vergelijkingen op een rijtje:

 

CD

DVD

Blu-Ray

HD-DVD

HVD

           

Max. Capaciteit  

700 MB

17 GB

50 GB

30 GB

3.9 TB

Lees snelheid  

var

var

36 MB/Sec

36 MB/Sec

1 Gb/Sec

Overigens, bovenstaande gegevens zijn natuurlijk onder hevig aan continue verbeterende technieken, en zijn zo mogelijk nu al verouderd….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.