Hoe heet je dan ???

Er is weer een heel belangrijk onderzoek verricht. Zie onderstaande onderzoeksresultaten van uitgeverij Wegener. 

Ouders die hun kind Laura, Simone of Leon noemen, zijn dol op loterijen. Wie zijn kind Linde, Julius of Veerle noemt, heeft een voorkeur voor opiniebladen. Heten ze Linda, Nico of Yvonne, dan is de kans groot dat ze een mobieltje hebben. En met een Dorien, Jeroen of Emiel in huis, is er hoogstwaarschijnlijk ook een abonnement op een krant.

Stefany woont in een armere buurt dan Stéphanie

Waar ouders wonen en wat ze verdienen, is van invloed op hoe ze hun kinderen noemen. Zo komen Franse namen (vanouds de voertaal van de elite) onder de hoogste inkomens een stuk vaker voor. Dochters heten Florine, Emilie, Anne-Sophie of Cato. Bij jongens grijpen rijkaards terug op historisch aandoende namen: Olivier, Philip, Justus en Quirijn. Lagere inkomens houden ook van buitenlandse namen, maar dan van Engelse en Amerikaanse. Meisjes heten Samantha, Sharon en Melissa, jongens Ricardo, Danny of Wesley. En ook de spelling verschilt: Stefany woont in een armere buurt dan Stéphanie, wat volgens onderzoeker Bloothooft komt doordat ouders met een lager inkomen vaker voor een afwijkende spelling kiezen. Kaily in plaats van Kayleigh en Michael in plaats van Michiel. Ook opvallend: een meisjesnaam eindigt bij hogere inkomens eerder op een ‘-e’ (Anne), ‘-ijn’ (Annemijn) of ‘-tje’ (Claartje) dan op de bij lagere inkomens geliefde ‘- a’ of ‘-ia’ (Alycia, Anoushka).

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt de aanvragen voor de kinderbijslag bij en baseert daar een namen-top-20 op. De populairste kindernamen in het eerste kwartaal van 2006:

Jongensnamen

 1. Sem
 2. Daan
 3. Thomas
 4. Lars
 5. Milan
 6. Tim
 7. Thijs
 8. Jesse
 9. Lucas
 10. Sven
 11. Max
 12. Bram
 13. Stijn
 14. Ruben
 15. Luuk
 16. Niels
 17. Finn
 18. Jan
 19. Tom
 20. Daniël  

Meisjesnamen

 1. Sanne
 2. Sophie
 3. Emma
 4. Lisa
 5. Anna
 6. Lieke
 7. Anne
 8. Eva
 9. Iris
 10. Fleur
 11. Anouk
 12. Isa
 13. Femke
 14. Maud
 15. Noa
 16. Julia
 17. Britt
 18. Lotte
 19. Marit
 20. Merel

Zoals u behoor ik in ieder geval niet tot de populaire elite van voornamen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.