Hoe heet je dan ???

Er is weer een heel belangrijk onderzoek verricht. Zie onderstaande onderzoeksresultaten van uitgeverij Wegener. 

Ouders die hun kind Laura, Simone of Leon noemen, zijn dol op loterijen. Wie zijn kind Linde, Julius of Veerle noemt, heeft een voorkeur voor opiniebladen. Heten ze Linda, Nico of Yvonne, dan is de kans groot dat ze een mobieltje hebben. En met een Dorien, Jeroen of Emiel in huis, is er hoogstwaarschijnlijk ook een abonnement op een krant.

Stefany woont in een armere buurt dan Stéphanie

Waar ouders wonen en wat ze verdienen, is van invloed op hoe ze hun kinderen noemen. Zo komen Franse namen (vanouds de voertaal van de elite) onder de hoogste inkomens een stuk vaker voor. Dochters heten Florine, Emilie, Anne-Sophie of Cato. Bij jongens grijpen rijkaards terug op historisch aandoende namen: Olivier, Philip, Justus en Quirijn. Lagere inkomens houden ook van buitenlandse namen, maar dan van Engelse en Amerikaanse. Meisjes heten Samantha, Sharon en Melissa, jongens Ricardo, Danny of Wesley. En ook de spelling verschilt: Stefany woont in een armere buurt dan Stéphanie, wat volgens onderzoeker Bloothooft komt doordat ouders met een lager inkomen vaker voor een afwijkende spelling kiezen. Kaily in plaats van Kayleigh en Michael in plaats van Michiel. Ook opvallend: een meisjesnaam eindigt bij hogere inkomens eerder op een ‘-e’ (Anne), ‘-ijn’ (Annemijn) of ‘-tje’ (Claartje) dan op de bij lagere inkomens geliefde ‘- a’ of ‘-ia’ (Alycia, Anoushka).

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) houdt de aanvragen voor de kinderbijslag bij en baseert daar een namen-top-20 op. De populairste kindernamen in het eerste kwartaal van 2006:

Jongensnamen

  1. Sem
  2. Daan
  3. Thomas
  4. Lars
  5. Milan
  6. Tim
  7. Thijs
  8. Jesse
  9. Lucas
  10. Sven
  11. Max
  12. Bram
  13. Stijn
  14. Ruben
  15. Luuk
  16. Niels
  17. Finn
  18. Jan
  19. Tom
  20. Daniël  

Meisjesnamen

  1. Sanne
  2. Sophie
  3. Emma
  4. Lisa
  5. Anna
  6. Lieke
  7. Anne
  8. Eva
  9. Iris
  10. Fleur
  11. Anouk
  12. Isa
  13. Femke
  14. Maud
  15. Noa
  16. Julia
  17. Britt
  18. Lotte
  19. Marit
  20. Merel

Zoals u behoor ik in ieder geval niet tot de populaire elite van voornamen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.