Hallelujah !

X-Factor winnares Lisa zingt in ieder programma waar ze op bezoek komt Hallelujah! En ik moet eerlijk zeggen, dat doet ze verdomt niet slecht… best goed zelfs. Ver weg kende ik dat nummer misschien dan wel, maar ik heb toch heel even een korte zoektocht gehouden opzoek naar andere versies.

Versie nummer 1 is afkomstig van Leonard Cohen, maar tot m’n grote verbazing krijg je daar een totaal andere tekst te horen als gezongen door Lisa. Luister maar:

Een andere versie werd weer gezongen door John Cale, nou verteld hij in dit filmpje dat het liedje geschreven is door Leonard Cohen, maar hij zingt vervolgens wel een hele andere tekst… verwarrend dus. Wat mij betreft is dit niet per sé de mooiste uitvoering allertijden, maar dat is natuurlijk heel persoonlijk:

Even zoeken op YouTube levert een hele hoop resultaten op van dit nummer, Damien Rice, KD Lang, maar vervolgens ook (natuurlijk) de versie van Jeff Buckley, wellicht één van de mooiste versies.

Embedden van het filmpje is hier toegestaan; dus om te kijken, klik hier

Zo zoekend op YouTube kom ik er wel achter dat er een hoop versies en uitvoeringen van dit nummer zijn. De meeste echter met de tekst zoals die niet wordt gezongen door Leonard Cohen. Grote vraag is dus wel, waar komt die nieuwe tekst vandaan?

Bij het speuren op YouTube kom ik er overigens ook achter dat er een hele hoop uitvoeringen zijn die eigenlijk niet zo heel erg fraai zijn (blijft wellicht heel persoonlijk). Good job dus voor Lisa, want ik heb haar inmiddels een heel aantal keer een uitvoering horen geven die wel blijft hangen.

Alleen hebben ze voor de single-uitvoering kennelijk alleen maar de beschikking gehad over een erg dramatische concertband. Hoe de hell is dat mogelijk vraag je je dan af. Gisteren was Lisa te gast bij De Wereld Draait Door en zong daar alleen aan de piano… heel erg fraai!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.