GPS knutselnieuws – Deel 2

Het duurde even, maar hier is dan… niet dat het nou zo moeilijk was om de GPS volledig aan de praat te krijgen. Maar het bleek wel weer verdomde moeilijk om gewoon simpelweg tijd te vinden om deze blog te schrijven, maar nu het dan ook zover is, zijn er ook leuke dingen om te tonen.

We waren gebleven bij het bouwen van een eigen seriele kabel, en liepen daarbij aan tegen het probleem dat mijn computer geen seriele poort meer heeft. Geldt overigens voor iedere computer jonger dan zo’n 800 jaar, dus mocht je op jouw computer geen seriele poort vinden, stop dan direct met zoeken. Mocht je wel een seriele poort kunnen vinden, dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd voor een nieuwe computer Knipogen.

Het probleem van de seriele poort, of eigenlijk het gebrek eraan, bleek redelijk vlot op te lossen. Even zoeken op Marktplaats levert namelijk al gauw een oplossing voor maximaal een tientje op. En binnen een paar dagen valt er een pakketje in de bus een kabel die er ongeveer zo uit ziet.

USB naar Serieel converter

Enige wat dan nog nodig is, is het meegeleverde ceedeetje installeren. Eenmaal het ceedeetje geinstalleerd en de kabeltjes aangesloten kom je erachter dat je ook nog software nodig blijkt te hebben die de GPS kan uitlezen.

Nou blijkt Google Earth met deze truc uitgerust te zijn! Onder de optie “Extra” en “GPS” blijkt een goed en vernuftig stukje GPS werk te zitten. Instellen dat het om een GPS van het merk Garmin gaat, en Google Earth vindt zonder probleem zelf het apparaat en leest deze netjes uit.

Eenmaal uitgelezen geeft Google Earth de route die je gemaakt hebt, netjes weer op de kaart. Leuke is dat deze routes vervolgens weer als een .KML bestand kan opslaan.

Nou was bij mijn digitaal experimenteer werk, een route opgenomen door de GPS die waarschijnlijk niet grote was dan een meter of wat. Wonderbaarlijk genoeg wordt er namelijk voldoende sateliet signaal ontvangen dwars door ons dak heen. De route die ik te zien kreeg was dan ook puur een ritje op m’n bureaustoel over de zolder heen.

Wilde ik verder uitzoeken wat er allemaal mogelijk was, dan werd het dus tijd (hoe moeilijk het ook was) om van de bureaustoel af te komen, en naar buiten te gaan. Ja ja, het komt voor…

Afgelopen zaterdag was een mooie dag daarvoor, althans zo leek het. Op het programma stond een ritje naar de winkels om cadeautjes te halen en vervolgens door naar een trouw-receptie. Eenmaal uitgekomen bij de auto kwamen we er achter dat deze volledig onder het plak van de lindenbomen zat, waarna een stortvloed aan oranje bloesem uit de boom was gevallen.

Onze auto zag er ongeveer uit als een auto klaar voor koninginne dag! Echt dramatisch, dus het programma moest worden omgegooit om eerst een ritje te maken naar het autowashok. Na een stevig robbertje boenen, zat het washok onder de bloesem, maar gingen wij weer met een frisse auto er vandoor.

Terug van de autopoetsbeurt, was het tijd om op zoek te gaan naar een cadeautje. En wat denk je? Het lukte gewoon om in één keer een winkel binnen te gaan, en een cadeau te vinden. Vervolgens konden we door naar de receptie!

Het mooie is, dit is dus allemaal terug te zien op de route die de GPS heeft bijgehouden. Is deze informatie nu heel nuttig…. niet echt, maar gaan we dit straks mooi gebruiken op vakantie? Ik dacht het wel. In ieder geval voor wie het leuk is, hierbij een overzichtje van ons ritje afgelopen zaterdag…


Grotere kaart weergeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.