GPS knutselnieuws – Deel 1

Garmin EtrexHet is werkelijk waar een wonder van techniek, en als je ‘m eenmaal hebt, dan begrijp je eigenlijk niet dat je ooit zonder kon… een GPS voor op vakantie. Dus dit is ‘m dan… niet de meest geavanceerde allertijde, maar als ik met Google Earth wil zoeken naar de dichtsbijzijnde pizzaria, dan gebruik ik mijn MDA daar wel voor. Maar die is dan weer een stuk minder geschikt voor het outdoor werk.

Vakantie voor deze zomer, staat gepland om in Zweden door te brengen. Dus moesten we (lees: IK) hoog nodig een GPS hebben. Belangrijkste reden; om niet te verdwalen in de enorme natuur van Zweden, en om in ieder geval de auto terug te kunnen vinden.

Via Marktplaats kan je tegenwoordig voor een paar tientjes dit apparaat op de kop tikken, en om mee te starten moet dit voldoende zijn. Nou zijn deze apparaten allemaal in staat om je route netjes te onthouden. Dus als je een wandeling maakt, dan je later op een kaart, bijvoorbeeld Google Earth, kan terugzien hoe je dan wel niet precies aan het wandelen bent geweest. Leuk? Heel leuk zelfs.

Maar dan moet je natuurlijk het apparaat wel op je computer kunnen aansluiten om uit te lezen. Nou dat kan ook, alleen daarvoor heb je wel een speciale datakabel nodig. Officiele prijs ligt rond de 50 euro, en dat was dan net iets meer als dat ik eigenlijk voor ogen had.

Op de achterkant van het apparaat, als je een rubber klepje open maakt, komen er vier koperen puntjes tevoorschijn. En wat blijkt nou, met een klein beetje Googlen, het is gewoon mogelijk om zelf je eigen datakabel te maken! Jahoe! Mogen we eindelijk weer eens creatief doen met draadjes, en stekkertjes, en lijm, en niet te vergeten tieripjes! Want de echte doe het zelfer ken niet zonder tieripjes ten slotte.

Zo kwam ik dus na een beetje Googlen uit op deze site; linkje. En met de eerste foto ben je dan eigenlijk al klaar. Want een klein beetje doe-het-zelf-prutser kan vervolgens uit de voeten. In de grote elektronica-doos-van-pandorra bleek zowaar nog een kabel te zitten met een seriele stekker eraan. Waarschijnlijk een oude datakabel van een mobiele telefoon o.i.d.

Met de ene kant van het snoer klaar voor gebruik, was het uiteraard tijd om de andere kant van het snoer in elkaar te knutselen. Namelijk de connector die contact legt met de koperen puntjes op de GPS. Wat blijkt, hiervoor kun je op een bijzonder ongebruikelijke wijze je bankpas gebruiken. Bij voorkeur overigens een oude bankpas…

En na een klein beetje knutselen kwam ik op een resultaat uit dat er ongeveer alsvolgt uitziet:

Leuk zo’n datakabel voor om je GPS mee uit te kunnen lezen, alleen alle ook maar een klein beetje moderne computers hebben geen beschikking meer over seriele poorten. Lang leve de USB poort, alleen wat heb je eraan als je een seriele poort nodig hebt. Precies dan heb je een USB naar Serieel converter nodig.

Tot zover het eerste deel van het GPS knutselnieuws. In het volgende deel meer over de USB naar Serieel converter, en natuurlijk of daarna e.e.a. aan de praat te krijgen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.