Gmail for your domain

De mensen die mij een klein beetje kennen, weten dat ik best een beetje van ben van Google. Om te beginnen hebben ze op fabuleuze wijze ooit Altavista van de eerste zoekmachine plaats weten te duwen. En verder blijft het bedrijf keer op keer innoveren.

Zo ook nu weer (althans, ik mag er weer een stukje van meemaken)… Gmail is langzamerhand aardig ingeburgerd in e-mailland. Met één klap deden zij alle andere gratis mail providers beseffen dat het aanbieden van een mailbox van zo’n 10 MB niet meer van deze tijd was. Gmail begon direct met 1GB aan ruimte en dit werd al snel uitgebreid naar zelfs 2GB. Tot op heden zit hotmail op nog steeds slechts 250 MB per mailbox.

Gisteren ontving ik (nadat ik mij hiervoor een tijd geleden had opgegeven) een uitnodiging om mee te doen aan het volgende project van Google; Gmail for your domain. Wat houdt dat dan in? Simpel, Gmail kennen we, en ik persoonlijk vind het bijzonder prettig werken. Alleen moest ik tot nu toe nog via m’n eigen mailprovider (Space1) alle mail laten doorsturen naar m’n Gmail account. Probleem hierbij was, zeker de laatste tijd, dat e-mails nogal eens leken te verdwijnen. Kan zijn door de SPAM filter, dat niet helemaal duidelijk, maar duidelijk was dat niet alles aankwam.

Gmail for you domain geeft de mogelijkheid om je volledige mailverkeer voor je af te handelen, en nog mooier, om ook volledig vanuit je eigen domein te werken. Dus e-mails worden niet meer verstuurd met de extensie @gmail.com, maar gewoon met @steenderen.net. Verder leverde Space1 nog steeds mailboxen van niet meer dan 10MB. Bij Gmail for your domain krijg je maar liefst (de voor Gmail gebruikelijke) 2GB per mailbox.

Wat moet je hier voor doen? Om te beginnen moet je natuurlijk van Google een uitnodiging ontvangen… en die was dus binnen. Vervolgens moet je de nodige DNS instellingen van je domein wijzigen. In het kort komt het er op neer dat wanneer er een mail verstuurd wordt aan jouw domeinnaam (steenderen.net), dat er dan niet meer verwezen moet worden naar het e-mailsysteem van Space1, maar naar dat van Gmail. Vervolgens wordt daar alle verdere afhandeling gedaan.

En… het werkt! Het is niet te geloven, maar als je alle instructies die je krijgt netjes uitvoert, dan werkt alles gewoon.

Is er dan alleen maar lof? Bijna wel, maar er zijn nog wat drempeltjes te nemen. Om te beginnen is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om je oude Gmail-account te importeren in je nieuwe eigen domeinaccount. Dus je oude e-mails (bij mij meer dan 900 MB) blijven achter in je oude account. Nou ben ik nog even aan het kijken of er andere mogelijkheden zijn om dit toch nog voor elkaar te krijgen, maar standaard is hiervoor geen ondersteuning.

Mocht je echt ontzettend veel mailboxen willen aanmaken, dan mag dat ook nog niet. Tijdens de BETA periode krijg je voorlopig niet meer dan 25 mailboxen tot je beschikking. Maar om heel eerlijk te zijn, dan ik daar wel mee leven . Da’s in totaal toch 50 GB dat ik gratis te beschikking krijg… en er zijn tot op heden niet meer dan 6 mailboxen in gebruik.

Mocht ik inmiddels wat meer ervaringen e.d. hebben (bijvoorbeeld over het importeren van m’n oude e-mail), dan laat ik het uiteraard weten! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.