Gevalletje vuurmuur

Even voor de duidelijkheid, Steenderen.NET is zeker geen netwerk topper… kijk, UTP stekkertjes knijpen, da’s allemaal niet zo’n probleem. Een firewalletje installeren, dat is ook nog niet zo’n probleem. Maar twee firewalls achter elkaar laten werken, of eigenlijk zelfs drie… da’s dan toch weer niet echt mijn plakje cake (da’s uit het Engels).

Mijn netwerk zat voorheen in elkaar op de volgende manier:

Versatel modem/router/wireless access point — 8 port switch

Het Versatel apparaat is vrij uitgebreid qua functionaliteit, want buiten al deze functies, zit hierop ook een firewall met de nodige instellingen die je kan maken. Missende functionaliteit hierop is echter UPnP ondersteuning, nodig om de nodige multimedia door het netwerk te kunnen jagen.

Oplossing, 8 port switch zou vervangen worden door een wireless router welke nog in bruikleen was bij de ouders van Vriendje M. Vervolgens was het de bedoeling om de firewall en het draadloze netwerk deel van het Versatel apparaat uit te schakelen.

Draadloos netwerk uitschakelen gaat goed. Is een duidelijke optie, vinkje uit zetten, een kind kan de was doen. Vervolgens kwam het firewall gedeeltje. Want een firewall op het Versatel apparaat laten draaien en gelijktijdig een firewall op de nieuwe router, dat gaat uiteraard niet echt werken. Klinkt natuurlijk ontzettend veilig, maar gevolg was wel dat ik niet eens meer op internet kon komen.

En toen begon dus het grote puzzellen. Nou ben ik al niet zo goed in Sudoku’s, vriendinnetje P. dan weer wel, maar dit ging toch net even iets verder. Na een lange vrijdagavond puzzelen, begon uiteindelijk een lichtje te schijnen.

In eigenlijk iedere firewall kan je een deel van het netwerk, normaal gesproken een server, in een DMZ (demilitarized zone) plaatsen. Concreet houdt dit in dat je het apparaat blootstelt aan alle voor’s en tegen’s van internet. Idee is dan ook dat je de beveiliging in orde brengt op het apparaten in de DMZ.

En dat kon natuurlijk zonder probleem, aangezien de wireless router zelf ook is uitgerust met een firewall om het netwerk daar weer achter te beschermen. Dus hoe ziet het netwerk er nu uit ???

Versatel modem --- Wireless Router --- Computertje Jos
                  --- Computertje Patries
                                   --- UTP server
                                   --- Print server

Concreet, alles werkt weer na een lange lange vrijdag avond. Meterkast is ook weer opnieuw ingericht, want uiteraard pastte de Wireless Router niet zomaar op de plek waar eerst de 8 ports switch hing.

Overigens, nu dus in de aanbieding (is niet duur!) een 8 ports switch (voor de liefhebber)…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.