De wonderbaarlijke wederopstanding van mijn computer

HartmassageZoals van de week al even getwittert, ben ik afgelopen maandag samen met vriendinnetje P. naar de eerste les van een reanimatietraning geweest. Is een korte training die je uitlegt hoe je een plastic pop hartmassage en mond-op-mond-beademing moet geven. Morgenavond de tweede en gelijk laatste training.

Pal nadat we onze plasticvriend maandagavond weer tot leven hadden gewekt, begon mijn computer (Dell Dimension E520) stuiptrekkingen te vertonen. Bij het opstarten kreeg ik namelijk niet meer dan een biosschermpje, en daar bleef het dan ook wel weer bij.

Echter, na een keer of wat uit-en-weer-aan, startte de computer uiteindelijk toch door. Een driewerf-hoera gonsde over zolder. Reanimatie geslaagd!

Totdat ik de volgende dag opnieuw opstartte. Zelfde euvel, en opnieuw na een x-aantal keer uit-en-weer-aan, startte Windows weer netjes op. En kon ik weer normaal aan het werk. Een teleurstelling uiteraard, maar van opgeven was nog geen sprake.

Belangrijk onderdeel wat nog wel een vergeten wordt, is het batterijtje op het moederbord dat ervoor zorgt dat je computer z’n biosinstellingen niet vergeet. Gemiddeld loopt dat na een jaartje of 4 a 5 leeg.

Hoe oud was mijn computer ook alweer? Oh ja, toch alweer bijna een jaartje of 4.

Gelukkig lag er een pakjes met passende batterijtjes klaar. Dus computer open, batterijtje van de het moederbord, nieuwe batterijtje erweer op. En gaan met die banaan.

Ja zo snel wilde het dus ook weer niet. Opnieuw bleef ik teleurgesteld staren naar het opstartscherm van m’n computer. Nog maar een keer proberen, en opnieuw het zelfde euvel. Dan maar eens het bios enteren. Opnieuw opstarten, en vroeg genoeg een ram op de F2-toets.

Bios instellingen zagen er opzich niet verkeerd uit. Exit bios- maar wel even de instellingen opslaan. En wat denk je, dat bleek uiteindelijk het gulden middel te zijn. Sindsdien start m’n computer weer als van ouds op.

Belangrijkste les van de reanimatiecursus tot nu toe; heb je een ademhaling, dan heb je ook een hartslag. Geldt dus ook voor je computer. Doet ie nog iets, dan is er nog hoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.