Blog 26 november 2004

Het leven van een computerprutser val lang niet altijd mee. Ongeveer vier weken lang heb ik lopen rotzooien om een probleem op te lossen. De oplossing was nog simpeler als dat ik had kunnen hopen.

Wat was het probleem. Sinds een jaartje of twee maak ik gebruik van mijn huidige moederbord (Abit KR7A-Raid |-link-|, tot mijn volle tevredenheid. Toen ik het bordje kocht was dit state-of-the-art en supersnel e.d. Inmiddels heeft de tijd de techniek ingehaald, maar toch ik ben er nog steeds tevreden mee.

Uit een erfenis maakte ik gebruik van een PCI videokaart, de kenner weet dat het lekkerder graphics produceert met een AGP kaart. Toeval wilde dat ik voor een leuk prijsje aan een nog veel leuker Geforce4 kaartje kon komen. Je zou zeggen een absolute win situatie. Totdat ik het kaartje plaatste ten koste van mijn trouwe PCI kaart.

In eerste instantie werken zonder enige vorm van problematiek. Waar maakt Windows ten slotte nou echt gebruik van? Nee het tergen van de kaart ging pas echt van start bij het laten lopen van, hou je vast, de screensaver. Heel even deed de kaart z’n best, daarna ging het aan de stotter. Beeld stond stil, ging weer wat doen, stond weer stil, etc. Stel je eens voor wat er gebeurt bij het draaien van de demo van Doom3.

Tijd voor een beetje trouble shooten. Om te beginnen eens wat nieuwe drivertjes binnenhalen. Nvidia.com |-link-| levert alle drivers direct vanaf z’n site, dus dat is geen enkel probleem. Iets van verbetering lijkt zichtbaar, maar echt overtuigd zijn we niet. Vervolgens maar eens kijken wat de nodige wijzigingen in het bios voor effect hebben. Nog steeds niets.

Zoals ik al zei, zo’n vier weken lang ben ik aan het zoeken naar de oplossing. Ik sta alweer op het punt om m’n AGP kaartje te verwijderen en m’n PCI kaartje terug te plaatsen. Totdat ik op het allerlaatste moment nog één setting tegen kom m’n bios die ik tot nu toe net over het hoofd had gezien.

Jammer… heel jammer, liever had ik natuurlijk gezien dat de kaart het probleem was geweest. Nu is het gewoon m’n eigen fout… heel jammer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.