Blog 23 september 2004

Een computer netwerkt wordt in de meeste gevallen opgebouwd met UTP bekabeling. Tenzij er natuurlijk gebruik gemaakt wordt van een draadloze versie. Maar daar ben ik persoonlijk om twee redenen nog niet erg enthausiast over. De snelheid fluctueerd nogal (heeft te maken met het feit dat het signaal nogal snel verstoord word) en tevens ben ik nog huiverig voor de veiligheid.

In ieder geval, thuis ben ik bezig met het installeren van het netwerk, zodat alle computers weer netjes met elkaar kunnen praten. Op de kamer van Patries is dit al sinds een maand of twee in orde. In mijn kamer was ik daar tot op heden nog niet aan toe gekomen.

Voor ik mijn klaagzang begin, eerst even wat basis uitleg over UTP. Ten eerste hoe zit het netwerk bij ons thuis in elkaar? Dat is niet zo gek ingewikkeld:

pc — utp —
pc — utp — router — adsl modem
pc — utp –/

De computers in huis zitten via UTP bekabeling aangesloten op de router. Deze vorm het centrale knooppunt. Aan de router zit vervolgens weer de ADSL modem geknoopt, waardoor we toegang hebben tot internet. Simpel en standaard oplossing. Één computer staat in de kamer van Patries, de andere twee komen in mijn kamer te staan. De router en ADSL modem staan centraal in de meterkast opgesteld. Dus alle UTP kabels komen uiteindelijk in de meterkast uit.

Eergisteren ging ik dus de mooie klus van het netwerk in orde maken afsluiten. Het enige wat nog restte was het monteren van twee aansluitpunten in mijn kamer. Piece of cake zou je zeggen.

Een UTP kabel bestaat uit in totaal 8 adertjes. Deze 8 adertjes moeten worden aangesloten in de juiste volgorde en dan werkt alles. Op het doosje van de aansluitpunten stond netjes een aansluitschema, dus dat zou het probleem niet moeten zijn.

DAT WAS HET DUS WEL !!!

Wat een bout verpakking zeg. Op het doosje stond de het aansluitschema namelijk precies verkeerd om. In plaats van links naar recht, stond alles er van rechts naar links op. En als je alles netjes hebt aangesloten zoals op de verpakking staat, dan duurt het even voordat je daar achter bent !!! Bijzonder jammer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.