CH3SNAS – Twonky music

Conceptronic CH3SNAS Oh oh oh… wat kunnen sommige simpel lijkende klusjes toch een hoop tijd kosten. Want de nieuwste elektronische trots van Steenderen.NET is ook echt om heel blij van te worden. Even voor alle duidelijkheid, we hebben het niet nog steeds over de CH3SNAS van Conceptronic.

Het idee van het apparaat is simpel, toch doeltreffend… De voorkant kan je met een simpele handeling eraf halen (niet zomaar aan gaan lopen trekken, maar even de gebruikshandleiding erop naslaan is nog wel gewenst). Vervolgens schuif je in het apparaat 1 of 2 harde schijven (van het typetje S-ATA om precies te zijn) en dan heb je eigenlijk het belangrijkste stukje hardware engineering wel weer gehad. Voorkant er weer op, elektriciteit aansluiten, netwerkkabeltje erin en klaar.

Vervolgens zijn er legio mogelijkheden om mee aan de slag te gaan. Nummertje één is zowiezo het kiezen van de schijven configuratie als je meer dan 2 harde schijven in het apparaat hebt geschoven. Belangrijkste keuze hierbij is ga je voor veel ruimte (twee losse schijven, JBOD, RAID 0) of ga je voor veiligheid (RAID 1)?

Steenderen.NET maakte de keuze voor veiligheid (RAID 1), omdat er o.a. backup’s van bedrijfsgegevens opgeslagen zullen gaan worden. Voor wie niet bekend is met het RAID 1 principe; beide schijven zijn zichtbaar als één enkele schijf, en de informatie wordt op beide discs weggeschreven. Mocht één van de twee schijven ooit een genadeloze dood sterven, dan is er altijd nummer twee nog met dezelfde informatie aan boord.

Na het instellen hiervan begin het feest eigenlijk pas echt. Wat dit apparaat kent nogal wat opties. Één van de leukste is toch wel het funpluggen. Het wat? Het funpluggen!

Want ergens in het vooronder van dit apparaat draait een nette afgeslankte Linux versie, en dan zijn er natuurlijk al gauw slimme mensjes die de mogelijkheid zien om hier leuke dingen mee te doen. Mocht je hiermee aan de slag willen, dan is dat eigenlijk wonderbaarlijk simpel. Stap één hierbij is zonder twijfel het activeren van Telnet.

In het kort: Download het bestand telnet-kit.tar.gz en pak het uit met bijvoorbeeld winrar. Plaats de twee bestandjes en de folder met ook weer twee bestandjes in de root van de harde schrijf (bij mij heet deze Volume 1). Geef vervolgens het apparaat een restart (Tools => System => Restart). En als het goed is kan je nu ook inloggen met Telnet (kan je bijvoorbeeld een programmaatje als Putty voor gebruiken).

Vervolgens blijken er massa’s funplugs beschikbaar te zijn waar ik me nog totaal niet in heb verdiept. Wat echter wel een hele leuke blijkt te zijn de mogelijkheid om TwonkyMusic als uPNP server te kunnen draaien.

Standaard is het apparaat wel al met een uPNP server uitgerust, echter zitten hier bijzonder weinig mogelijkheden bij om zelf in te stellen en aan te passen. Dus vandaar…

Het installeren van TwonkyMusic blijkt ook opnieuw weer te simpel voor woorden te zijn. Op de download pagina van Twonky is het mogelijk om het installatie bestand voor de D-Link DNS-323 te downloaden. Dit is min of meer de tweelingbroer van de CH3SNAS, alleen met een ander uiterlijk. Enige benodigde kennis bij de installatie van Twonky is het IP adres van de CH3SNAS. Invullen, en het installatieprogramma doet de rest.

Kind kan de was doen. Nu is het dus nog nodig dat ik al m’n muziek ga overzetten, en nu blijkt dat ik daar afgelopen jaren een zooitje van heb gemaakt. Dus om het nou meteen goed te doen, ben ik dat nu allemaal aan het uitzoeken. Bij een eerste test blijkt dat waarschijnlijk de versterker in de huiskamer het heeft opgegeven. Totaal niet relevant met betrekking tot de CH3SNAS, maar wel bijzonder teleurstellend…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.