Weg met die zwarte balken

Het heeft even geduurd, maar het begint erop te lijken dat we bijna de zwarte balken kunnen wegbannen van de tv. Ongeveer 10 jaar geleden deed de breedbeeld tv zijn intrede in Nederland. En niet zonder succes, want in no-time had een groot deel van Nederland dat ding in huis.

Klein probleempje alleen, geen uitzending werd nog in het breedbeeldformaat uitgezonden. Zelfs nu nog is het aanbod in breedbeeld minimaal. Zo zendt de NOS op dit moment het volledige WK nog steeds in het ouderwetse formaat uit. Niet dat de beelden niet in breedbeeld beschikbaar zijn, maar de NOS knipt liever de zijkanten eraf zodat we weer lekker op 4:3 kunnen kijken.

Voor breedbeeld televisie kijkers zijn er twee oplossingen, of je blaast het beeld op tot beeldvullend en iedereen verandert in Joop Braakhekke formaat, of je blaast het beeld niet of nauwelijks op en je zit met zwarte balken aan de zijkant.

RTL lijkt eindelijk het licht gezien te hebben. Maar het einde van de tunnel komt pas in 2007! Dan gaan ze volledig over op uitzenden in breedbeeld. Dan pas kan eindelijk alles van die zenders bekeken worden op beeldvullend formaat. Jammer dat we dus nog anderhalf jaar moeten wachten, maar het is niet anders.

RTL-zenders vanaf 2007 in breedbeeld

De Nederlandse zenders RTL4, RTL5 en RTL7 zenden vanaf 1 januari volledig in breedbeeld uit.

De Nederlandse zenders van het Luxemburgse moederbedrijf RTL zijn daarmee de eerste in Nederland die alle programma’s in breedbeeld uitzenden. Eerder overwoog de NOS om de uitzendingen van het WK-voetbal in breedbeeld uit te zenden, maar de omroep koos toch voor het traditionele formaat, mede omdat nog te weinig kijkers een breedbeeldtelevisie zouden bezitten. Betaalzender Sport 1 brengt het voetbaltoernooi wel in breedbeeld.

Opvallend is dat RTL juist wel aangeeft op breedbeeld over te schakelen vanwege het aantal huishoudens met breedbeeldtelevisie. RTL-woorvoerder Sandor Vrij verklaart tegenover Webwereld dat de beslissing van RTL is ingegeven door diverse onderzoeken van GFK Amstelveen, TNO en producenten Philips en Sony, waaruit zou blijken dat de penetratiegraad van breedbeeldtoestellen eind 2006 de grens van 50 procent zal overschrijven.

Vermoedelijk baseerde de NOS zich op cijfers van begin dit jaar, toen het percentage huishoudens met breedbeeld-tv’s nog onder de 50 procent lag.

RTL stuurt met haar programma’s een signaal mee, waardoor het niet langer nodig is om het beeldscherm handmatig in te stellen op het 16:9-formaat. Het beeldscherm neemt door het signaal automatisch de juiste stand aan, zo meldt de zender.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.