Eigenlijk hadden we er bij ons vertrek naar Ierland geen rekening mee gehouden. Ieder jaar worden op 12 juli in Noord Ierland de Oranjemarsen gehouden. Hiermee vieren de Protestanten de overwinning op de Katholieken in 1690. Jaarlijks leveren de Oranjemarsen de nodige rellen op rondom Belfast, maar juist dit jaar liepen de rellen behoorlijk uit de hand.
De rellen liepen dit jaar in en rondom Belfast dusdanig uit de hand, dat er dagen achter elkaar ongeregeldheden waren. Zowel aan de kant van de politie, als aan de kant van de betogers meerdere gewonden. Niet echt de ideale omstandigheden voor ons toeristische bezoek aan Belfast dachten wij zo.
De afgelopen week hebben we dus ons best gedaan om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van wat de situatie nu echt is. Eerst via diverse kranten en het nieuws op TV. De eerste paar keer leverde ons dat met name heftige beelden op, maar niet echt een helder beeld van hoe gevaarlijk de situatie nu wel of niet was.
In diverse B&B’s hebben we vervolgens via de lokale mensen maar eens geïnformeerd hoe zij tegen de situatie aankeken. Daarbij kwamen we eigenlijk twee zaken te weten. 1. In het echte centrum van Belfast is niets aan de hand, in tegenstelling tot de buitenwijken. 2. De meeste Ieren lijken niet te begrijpen waar de rellen vandaan komen.
Zo reden we uiteindelijk gistermiddag alsnog naar Belfast. We begonnen gisteren eerst met twee rondritten, en een mooie wandeling door het gebied van de 9 Glens van Antrim. Een schitterende bergomgeving, waarbij de wandeling ons langs diverse watervallen en vergezichten voerde. Nadat het aan het einde van onze wandeling, tegen alle weersverwachtingen in, ging regenen, had het weinig zin om nog langer in het natuurgebied te blijven.
Nou is de gemiddelde stad in Ierland niet te vergelijken met de grotere steden in Nederland. Dublin daarin tegen, kennen wij van vorig jaar nog als wel degelijk een wat grotere stad. Met die verwachting reden wij uiteindelijk af op Belfast.
Eenmaal aangekomen in het centrum van Belfast, bleken we er ook in no-time weer uit te rijden. Zelfs een stad Belfast heeft een centrum dat geen vergelijk is met die van één van de Nederlandse steden. Patries had in Nederland al een hotel gezien, en dus boekte wij hier voor de nacht hier in.
Na goed geslapen te hebben, trokken we vandaag dus goed gemutst Belfast centrum in. Wat al opviel in onze Capitol gids; er zijn eigenlijk bijzonder weinig pagina’s uitgetrokken voor Belfast. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Dublin, waar misschien wel 20 of 30 pagina’s over volgeschreven zijn.
In Belfast zijn dan ook maar een heel beperkt aantal echte bezienswaardigheden. Één daarvan is de City Hall, een schitterend bouwwerk, waar je ook nog eens gratis een heel stuk binnen van mag bekijken. Verder bestaat Belfast uit vreselijk veel mooie gebouwen. Wellicht niet allemaal even belangrijk of historisch, maar het zorgt er wel voor dat de stad een heel erg leuke uitstraling heeft.
En wat doe je verder in een stad als je een paar uurtjes over hebt? Juist winkelen!
Dus voor iedereen die nog eens in Noord Ierland is, en in de buurt van Belfast is; ga er zeker heen. Belfast is leuk en gezellig. Je hoeft er geloof ik geen dagen voor uit te trekken om de volledige stad te verkennen. Maar als wij nog een dag extra gehad zouden hebben, dan zouden we zeker ook de dokken in de haven van de Titanic hebben bezocht.
De stad ademt aan alle kanten ook Titanic uit. Helemaal begrijpen deed ik dat in eerste instantie niet moet ik zeggen. Je zou toch zeggen dat je op de prestatie van de Titanic niet direct trots zou zijn. Maar het antwoord daarop kwamen we uiteindelijk tegen op een t-shirt;
Titanic
Built by Irishmen
Sunk by an Englishman