De (schijn)dood van de eReader
Een aantal maanden geleden kwam mijn schoonvader met het verhaal dat hij zijn Kobo Klara HD ereader bij een software update had laten overlijden. Althans zo leek het. Dit gebeurde bij de software-update van april 2023, maar het zou ook de software update van maart 2023 geweest kunnen zijn, of de software update van mei 2023. Dat weten we niet helemaal zeker. Ik heb ook geen andere ervaringen hierover online terug kunnen vinden die dit soort problemen koppelen aan een specifieke update.
In ieder geval, na het uitvoeren van deze update, wilde de Kobo Clara HD ereader niet meer opstarten. Het scherm knipperde een paar keer en daarna bleef het scherm zwart. Geen foutmeldingen, gewoon helemaal niets meer. Aangezien er geen garantie meer op de ereader zat, was het dus tijd voor om te gaan zelf-dokteren.
De diagnose
Laat ik maar direct bekennen dat ik geen duidelijke diagnose heb kunnen stellen. Zoals gezegd, ik heb veel online gezocht naar soortgelijke klachten en mogelijke oplossingen. Helaas kwam ik daar geen herkenbare verhalen tegen. En daarmee dus helaas ook geen mogelijke oplossingen.
Waar ik bij al dit zoeken uiteindelijk wel achter kwam, was het feit dat de Kobo Clara HD gebruik maakt van een micro SD-kaartje, waarop zowel het operating system als je ebooks op staan. Om hierbij te komen hoef je eigenlijk niets anders te doen dan je nagels aan de achterkant in de rand zetten en voorzichtig de achterkant loswrikken.
Zoals je op de foto hier naast/onder ziet, bevindt zich aan de rechterkant een sd-kaartslot, waaruit je vrij eenvoudig het kaartje kunnen halen.
Omdat ik weinig concreets aan de ereader zelf kon aflezen, ben ik uiteindelijk maar uitgegaan van één van deze twee scenarios;
- Of de update is foutgelopen en heeft de inhoud van de sd-kaart om zeep geholpen.
- Of nog erger, de software update heeft zelfs de gehele sd-kaart om zeep geholpen.
Even klikken om te vergroten…
In beide gevallen was het in ieder geval nuttig om bij de sd-kaart te kunnen en hiermee aan de slag te gaan.
De behandeling
Als eerste heb ik de sd-kaart in m’n laptop geprikt om te bekijken wat deze hiervan zou vinden. Dat leverde eerlijk gezegd weinig duidelijkheid op. De diverse partities werden allemaal prima herkent, en voor zover dat te onderzoeken is, leek hier ook niets mis mee.
Het enige wat ik uiteindelijk kon bedenken was om het SD-kaartje volledig opnieuw te voorzien van alle parties en software van Kobo. En daar liep ik toch tegen wat teleurstellingen aan moet ik zeggen.
Om te beginnen is er helemaal niets te vinden op de website van Kobo hierover. Ik begrijp ergens dat dit niet voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken gebruiker is weggelegd om zelf op te lossen. Maar iets van technische informatie, met het liefst de mogelijkheid om de software te downloaden, zou toch wel erg handig zijn.
Waar ik naar op zoek was, is een zogenaamd image-bestand. Dit zijn bestanden die je kan gebruiken om een schijf (dat kan een sd-kaart zijn, maar ook een USB-stick of een SSD) volledig opnieuw van inhoud te voorzien.
Ik heb een aantal fora gevonden waarop dit soort image-bestanden werden aangeboden. Het is onduidelijk hoe legaal dit precies is overigens, aangezien de software waarschijnlijk toch beschermd is. Maar het juiste bestand voor de Kobo Clara HD ereader heb ik op deze manier niet kunnen vinden.
Ik leerde overigens op deze manier wel dat je blijkbaar ook een flight simulator kan draaien op je ereader…? Heel apart.
De herrijzenis
Het toeval wil dat ikzelf ook in het bezit ben van een Kobo Clara HD ereader, exact hetzelfde model dus als mijn schoonvader. Dit bleek uiteindelijk de redding te zijn om dit probleem op te kunnen lossen. Ik heb namelijk mijn eigen ereader erbij gepakt, m’n nagels in de achterrand gezet om deze open te maken, en heb hier het sd-kaartje uitgehaald.
Vervolgens heb ik met de gratis editie van het programma AOMEI Backupper eerst een image-bestand van mijn eigen sd-kaart kunnen maken. Daarna heb ik, met hetzelfde programma, dat image bestand naar de sd-kaart van mijn schoonvader kunnen schrijven. Dit kost heel even tijd, maar toen dit klaar was, en ik de sd-kaart weer teruggeplaatst had in de Kobo Clara HD ereader van mijn schoonvader, startte deze weer op als vanouds.
Victorie!
De bijsluiter
De zoektocht naar een oplossing voor dit probleem heeft flink wat tijd gekost, mede doordat er weinig informatie te vinden was. Mocht je nu toevallig met hetzelfde euvel kampen en bovenstaande procedure willen doorlopen, dan nog even wat tip & trucs vanuit mijn eigen ervaring.
Om te beginnen, wees niet te bang om de achterkant van de ereader open te peuteren. Je hebt al snel het gevoel dat je wellicht de achterplaat breekt, maar dat valt allemaal best mee. Je begint op ongeveer 2cm vanaf een hoek. Als je daar eenmaal een eerste opening hebt, werk dan rustig de hele rand af. Het kost je wellicht een scheur in je nagel, maar dan heb je ook wat.
Ten tweede, mocht je ook een tweede Kobo Clara HD ereader hebben, en deze willen gebruiken, houdt dan goed het werkende en het niet werkende sd-kaartje uit elkaar. Je kan ze eenvoudig verwisselen, en voor je het weet heb je twee niet werkende sd-kaartje gecreëerd en ben je nog verder van huis.
En mocht het dan gelukt zijn om je ereader weer tot leven te wekken, weet dan dat je op dat moment twee identieke ereaders hebt. Het account waarmee je bent ingelogd, daarop zit de gereanimeerde ereader bij de eerste keer opstarten ook ingelogd. Dus als de procedure is gelukt, geef de herstelde ereader dan eerst een volledige reset, zodat deze zich weer als een volledige nieuwe ereader gaat gedragen.