De Raspberry Pi – een klein, goedkoop en vernuftig apparaatje – met tal van mogelijkheden. Hierbij mijn eerste kennismaking.
De Raspberry Pi is een mini-computer die jaren geleden al werd uitgebracht. We zijn inmiddels een model of wat verder en jawel, Jos stapt eindelijk ook in. Laat ik daarbij beginnen met vriend M. die al een jaar of wat aan het experimenteren is met het allereerste model. Een klein media-center is waar het mee begon en een dag of wat geleden vertelde hij dat hij in het klein z’n huis aan het automatiseren is.
Kijk, dan wordt het natuurlijk pas echt leuk. En ja, er waren een paar drempels die mij tot nu wat weerhielden. Tijd om te beginnen (is tegelijkertijd een heel slecht excuus). Dan het feit dat de Raspberry Pi in principe met Linux werk en ik tot op heden niet. Nauwelijks in ieder geval, want mijn NAS draait ook op Linux.
Van de week dus eindelijk maar eens mijn eerste Raspberry Pi besteld. Voor de prijs hoef je het namelijk niet te laten. Voor zo’n 25 euro ben ik straks weer helemaal bij de tijd. Het model wat ik besteld heb is de B+ en deze wijkt voornamelijk van het eerste model af qua aantal en type aansluitingen.
Mijn eerste probleem, waar ik op dit moment nog steeds mee aan het stoeien ben, is het feit dat het blijkbaar heel lastig is om met een 64GB SD kaart de boel aan de praat te krijgen. Alle software, inclusief het besturingsysteem, plaats je namelijk op SD geheugenkaart via je computer of laptop. De SD kaart plaats je vervolgens in de Raspberry Pi, je sluit de voeding aan en vervolgens… niets. Zwart beeld en twee schitterend brandende ledlampje (een groen de ander rood).
In de uitleggen die je online kan vinden is het eigenlijk allemaal heel erg simpel. SD kaart formatteren, software erop plaatsen en opstarten maar. Nou heb ik met het nodige Google-werk inmiddels uitgevonden dat twee constant brandende LEDjes geen goed teken is. Één van de twee LEDjes zou in ieder geval moeten knipperen om aan te geven dat er iets wordt gelezen van het SD kaartje.
Conclusie: SD kaartje kan niet worden uitgelezen blijkbaar. En na nog wat Googlen blijkt dit te komen doordat het kaartje niet op de juiste manier geformatteerd is. Het kaartjes zou met FAT of FAT32 indeling geformatteerd moeten worden. En wat blijkt…. mijn Windows (8.1 om precies te zijn) blijkt dat gewoon weg niet meer te kunnen.
Nou is het om technische beperkingen niet mogelijk om je 64GB geheugenkaartje te formatteren met FAT indeling, maar met FAT32 zou je uit de voeten moeten kunnen. Nou zijn er diverse tooltjes die je kan downloaden waarmee je theoretisch eenvoudig dit voor elkaar zou moeten kunnen krijgen. Maar geen enkele werkte bij mij in één keer.
Het stappenplan wat bij mij uiteindelijk werkte is het volgende (gevonden via YouTube overigens);
- Download H2Format
- Begin in de command prompt in Windows met format /fs:fat32 driveletter
De driveletter was in mijn geval f dus dan krijg je format /fs:fat32 f:
Dit duurt voor 64GB een behoorlijk lange tijd, maar geeft uiteindelijk een error. Namelijk: The volume is too big for FAT32. Format failed. - Vervolgens (nog steeds vanuit de command prompt): H2format driveletter 64
Bij mij werd dit dus H2format f: 64
Ondanks dat je een Duitse melding terug krijgt, mag je hier gewoon blij van worden, want je krijgt namelijk aan het einde gewoon een OK terug.
Hoezee! Vanuit Windows zie je nu ook terug dat de SD kaart FAT32 geformateerd is, en nog belangrijker; het lukt ook gewoon om de bestanden voor de Raspberry Pi erop te plaatsen. Volgende stap nu: kijken of de Raspberry Pi wel wil opstarten.
To be continued…