In mijn vorige blog was ik nogal aan het patsen dat Steenderen.NET sinds het opnieuw in elkaar draaien van een aantal queries er toch echt stukken sneller op is geworden. Hopeloos was is op zoek naar de bevestiging van bezoekers… maar niets mocht baten, alleen vriendinnetje P. dacht wel gezien te hebben dat het er op leek dat Steenderen.NET wellicht sneller zou kunnen zijn geworden geweest, dacht ze.
Dus toen zat er niets anders op dan mijzelf te overtuigen… en dan dus niet door heel veel te klikken en te kijken of alles echt snel is, nee, echt overtuigen. Met feiten en zo. Aller belangrijkste was daarbij, hoe snel wordt een pagina nou eigen opgebouwd? Da’s ten slotte wat je als bezoeker ervaart. In wat voorgaande testjes keek ik rechtstreeks in MySQL hoe lang een query nou eigenlijk aan het draaien was, maar dat vertelde nog niet echt iets.
Meten is weten leerde ik al op de MTS als ik mijzelf weer eens onder 220V had gezet, dus meten is weten geldt ook in de wereld die internet heet. Het meten van hoe snel een pagina wordt opgebouwd is eigenlijk heel simpel. Meet de tijd aan het begin van de pagina, meet de tijd aan het einde van de pagina en het verschil hiertussen is hoe lang het duurde voordat een pagina werd opgebouwd.
Alleen, bleek dat in ASP nog niet zo heel eenvoudig meten. Waarom niet, volgens de verschillende legendes die hierover op internet rondwaaien, zou ASP niet in staat zijn om in kleinere eenheden tijd te meten als in seconden. En daar schiet je dus niet zo veel mee op. Milliseconden wil ik weten! Het kostte even Googlen, maar toen kwam ik erachter dat ASP de functie Timer() kent. En hiermee waren we uit de brand.
Inmiddels staat er, om eens wat meer inzicht te krijgen in de verschillende interacties van Steenderen.NET, een text bestand zich vol te laden met informatie over wat er zich allemaal op Steenderen.NET afspeelt. Als u dit leest, dan is er inmiddels de volgende informatie over u opgeslagen: Datum en tijdstip, IP adres, De opgevraagde pagina, de tijd die nodig was om de pagina te genereren, de gebruikte template (standaard website of de mobiele versie) en natuurlijk, of er een cookie met je naam al was opgeslagen (bijvoorbeeld wanneer je een reactie plaatste bij een Blogje).
Dit scriptje gaat in ieder geval een weekje meedraaien met Steenderen.NET om te zien wat voor soort informatie we allemaal op kunnen duikelen hiermee (het scriptje vertraagd uiteraard uiteindelijk alleen maar en dus het werkt het hoger gestelde doel dan weer tegen). Voor het echte statistieken werk blijft Google Analytics nog steeds de steun en toeverlaat van Steenderen.NET.