Gmail for your domain II

Ben sinds gisteren weer aan het werk, na drie super weken vakantie. Heb ik zoveel bijzonders gedaan? Totaal niet! Maar misschien was het juist daardoor wel zo ontzettend relaxed. Want wat is er nou lekkerder dan drie weken lang, zo goed als non-stop, op sandalen (soort van Teva’s, maar net niet helemaal) kunnen lopen? Goed, er zijn nu verschrikkelijk veel mensen die dit gevoel totaal niet kennen, danwel onderschrijven, maar ik heb genoten, en dat was zeg maar zo ongeveer wat ik tot uitdrukking wilde brengen .

Vlak voor mijn vakantie maakte ik de overstap naar Gmail for your domain. Hoe werkte dat ook alweer (zie ook een paar logjes eerder), je doet een aantal aanpassingen in je DNS settings van je domein (MX records moeten verwijzen naar Google) en vervolgens maak je volledig gebruik van Gmail functionaliteit op je eigen e-mail.

Hiervoor werkte ik al met Gmail, waarbij alle mail naar jos@steenderen.net (en alle andere adressen natuurlijk) automatisch werd doorgestuud naar steenderen@gmail.com. Werkte op zich goed (voor meer dan een jaar), maar zo nu en dan, met name de laatste maanden, leek er mail kwijt te raken bij dit doorsturen. Tevens leek de spamfilter van Space1 zo nu en dan over actief te zijn en meer weg te filteren als de bedoeling.

Voordeel van Gmail for you domain is dat ik nu gebruik maak van de Gmail functionaliteit (waar ik dus al fan van was geworden) zonder de vertraging (en eventueel wegfilteren) van doorsturen. Erg relaxed dus…

Na nu zo’n goede maand in gebruik ben ik inmiddels wat meer bekend en kan ik wellicht een iets kritischer verhaaltje schrijven. Want zijn er kanttekeningen te plaatsen? Natuurlijk! Zijn er niet alleen maar voordelen? Natuurlijk!

Om te beginnen is de locatie waarop je je mailbox kan bereiken (webmail) niet echt ontzettend logisch. Wat dacht je namelijk van http://mail.google.com/hosted/steenderen.net/ ??? Voor mijzelf misschien nog niet zo’n probleem, maar wat dacht je van (niet al te technische) paps en mams Van Steenderen ??? Exactly. Dit probleem was redelijk simpel te ondervangen door http://webmail.steenderen.net door te linken naar bovenstaand adres, waardoor ook de minder technische familieleden hun webmail adres weer konden onthouden.

Tweede kanttekening… het is niet mogelijk om je oude Gmailbox te migreren naar je Gmail for your domain mailbox. Dit resulteerde uiteraard in het nodige computer gepruts (je legt je natuurlijk vooral niet neer bij de situatie dat dit nou eenmaal niet mogelijk). Via een speciaal programmaatje bleek het mogelijk te zijn om je mails (die je eerst locaal op je PC moest hebben staan) automatisch te forwarden naar een mailbox toe. Op zich een goed plan.

Ware het niet dat ik daarmee wel eerst zo’n anderhalf gig aan mails moest gaan binnen halen, om deze vervolgens te gaan forwarden aan het nieuwe adres. Maar, zet de PC aan, laat deze overuren draaien en het gaat al snel goedkomen. Niet dus… om te beginnen was het programma niet in staat om zo’n grote hoeveelheid mail te verwerken. Gevolg… na enkele tientallen MB’s liep het programma vast. Na opnieuw opstarten begon het ding echter weer van voor af aan. Waarom waarom waarom ???

Goed, dus eerst de nodige (inmiddels verstuurde mails) deleten, om vervolgens het ding weer aan het werk te zetten. Eind goed al goed ??? Nee dus, want de batch afmaken van alle mails is nooit meer gelukt helaas. Gevolg was echter wel van de gigantische hoeveelheid mail die ik verstuurd heb, dat ik een officiele waarschuwing heb gehad van Versatel, dat ik niet mag spammen ??? Huh ??? Ik stuur toch alleen mails naar mezelf ???

Nou goed, niet proberen dus om al je mails over te zetten, levert frustraties en een officiele waarschuwing op .

Nog meer kanttekeningen te plaatsen bij Gmail for your domain? Nee eigenlijk niet. Wel een kleine rectivitatie: in m’n vorige log hierover meldde ik dat je gebruik mag maken van max 25 mailaccounts. Dit blijkt echter niet het geval. Bij het nodige zoeken op internet blijken er zelfs mensen te zijn die 2500 mailaccount hebben gekregen. Ligt eraan wat je hebt ingevuld toen je je aanvraag deed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.