DAB en DAB+ in Nederland

Zei ik in mijn laatste blog plomp verloren dat DAB in Nederland niet was aangeslagen, blijken er grote veranderingen op komst te zijn. DAB gaat worden opgevolgd/uitgebreid (daar ben ik nog niet helemaal uit) door DAB+. Het leuke daaraan is, meer aanbod, en wellicht ook de langverwachte doorbraak op digitaal radio gebied in Nederland.

Goed, voor de duidelijkheid, DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. Met andere worden, klinkt natuurlijk ook iets minder fancy, digitaal geluid uitzenden. En aangezien we analoog geluid uitzenden het beste kennen als “radio”, is digitale radio de meest eenvoudige Nederlandse vertaling.

Probleem in de digitale wereld is altijd dat je te maken hebt met standaarden. Denk bijvoorbeeld eens aan de hoeveelheid standaarden die we hebben om muziek digitaal op te slaan. MP3, AAC, WMA, enz. enz. enz. Dit probleem heb je nu dus ook in de wereld van digitale radio. De “oude” standaard DAB gaat opgevolgd worden door DAB+.

Waar het oude DAB gebruik maakt van MP2 audiocompressie, gaat het jongere broertje in de vorm van DAB+ gebruik maken van AAC compressie. Het voordeel hiervan is, dat er een hogere geluidskwaliteit bereikt wordt, met ongeveer één derde van de bandbreedte. Dit maakt het mogelijk om doormiddel van multiplexing niet één, maar drie radiostations op dezelfde frequentie uit te zenden.

OK, dit laatste stukje gaat een beetje hard voor niet niet-nerds onder ons . Een radiostation wordt uitgezonden op een bepaalde radiofrequentie. Op je ouderwetse radio ben je dit ook gewend. Zo is 3FM bijvoorbeeld te ontvangen op 96.8 Mhz. Niet anders werkt het met DAB en DAB+. Verschil is alleen dat het signaal dat op deze frequenties wordt uitgezonden niet analoog is, maar digitaal.

Het belangrijkste verschil is dat een digitaal signaal eerst verwerkt moet worden door bijvoorbeeld je computer voordat je ernaar kan luisteren. Op iedere frequentie is een bepaalde bandbreedte beschikbaar. Bandbreedte is de hoeveelheid informatie die je kan versturen. Feitelijk hetzelfde als de snelheid van je internet aansluiting. Hoe sneller jouw internetaansluiting, hoe meer bandbreedte je tot je beschikking hebt.

Dus de grote truc bij DAB+ is nu dat de frequenties en bandbreedtes hetzelfde blijven, maar dat het signaal dat er overheen gestuurd wordt slechts 1/3 van de bandbreedte nodig heeft. Dus blijft er 2/3 over, en dit gaat natuurlijk niet onbenut blijven. De planning is dan ook om een gecombineerd signaal uit te zenden, waarbij dus 3 stations op één frequentie passen. Het combineren van deze signalen noemen we multiplexen.

Klinkt allemaal mooi. Maar het zal allemaal nog wel een jaar of wat gaan duren. Belangrijk aspect; je digitale radio moet wel ook DAB+ aan kunnen. Sowieso kunnen de meeste echte radio’s slechts alleen analoge radio aan. Dus voordat je daadwerkelijk DAB of DAB+ kunt ontvangen heb je hiervoor een geschikt toestel nodig. Oudere DAB radio’s zullen helaas ook geen DAB+ kunnen ontvangen. En de kans is erg groot dat er straks alleen nog maar DAB+ uitgezonden zal gaan worden, en dus dat je aan je DAB radio helemaal niets meer hebt.

Er moet dus nog een hoop gebeuren, maar DAB krijgt dus in de vorm van DAB+ mogelijk alsnog een doorbraak!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.