Introductie
Via een vergroeningsactie van mijn gemeente kreeg ik voor bijna geen geld (ik denk een euro of vier) een Woox slimme stekkerdoos van het type R4056 (en nee, ik wordt niet gesponsord, helaas). In deel 1 van deze blog-serie leg ik uit hoe ik eenvoudig de stekkerdoos heb kunnen flashen naar de Tasmota firmware en daarmee heb kunnen voorbereiden om te gebruiken met Domoticz. Volgende delen in deze blog-serie zullen gaan over het juist configureren en het koppelen aan Domoticz.
Over de stekkerdoos zelf
Nou goed, nog even over de stekkerdoos zelf dan. Dit is gewoon een mooi strak vormgegeven ding. Heel veel mooier dan een standaard stekkerdoos met schakelaar met oranje lampje. Hij past bij ons heel netjes op onze bureaus. En met de twee USB-poort kan je ook nog eens je telefoons opladen. Helemaal prima dus.
In de basis werkt de stekkerdoos als iedere andere stekkerdoos met een knop. Druk je op de knop dan schakelt de gehele stekkerdoos in, en druk je nog een keer, dan schakelt alles weer netjes uit. Dit geldt voor zowel de drie stekker-insteken als de twee USB-poorten.
Het slimme gedeelte zit verborgen in de bijbehorende Woox-app voor je smartphone of tablet. Het connecten daarmee is niet heel ingewikkeld en wijst zich vanzelf. Het ingewikkeldste is het vijf seconde vast houden van de aan/uit knop op de stekkerdoos. Is dus te doen.
In de app kan eigenlijk een hele hoop; alle stekkers kunnen los van elkaar geschakeld worden, inclusief de USB-poorten (die schakelen we gezamenlijk aan of uit), er kunnen timers ingesteld worden, etc. Niets te klagen dus, tenzij je gebruik maakt van Domoticz, want daarmee koppelen gaat helaas niet.
Tuya gebaseerde apparatuur
Nu blijkt, na wat zoekwerk, dat de basis van deze stekkerdoos wordt gevormd door een stukje elektronica dat luistert naar de naam ESP8266 (leuk speelgoed, heb hier het nodige mee gespeeld in het verleden). Daar bovenop zit standaard firmware van Tuya.
Tuya geeft je de mogelijkheid om op deze manier onder je eigen merk dit soort apparatuur uit te brengen. Als je dit eenmaal weet, dan ben je ook niet meer verbaasd dat je exact dezelfde apparaten kan tegenkomen met alleen een ander merkje erop. Bijvoorbeeld dezelfde stekkerdoos, maar nu van het merk BlitzWolf (goeie naam trouwens).
Tuya-convert
Goed, Tuya-gebaseerde apparatuur heeft dus geen standaard mogelijkheid om gebruik te maken van Domoticz. Via omwegen als IFTTT kan er wel het e.e.a. maar ik blijf persoonlijk liever weg uit dat soort oplossingen. Als het even kan houd ik mijn thuis-automatisering liever in eigen beheer.
Om dat voor elkaar te krijgen met Tuya-gebaseerde apparatuur, is er het behoorlijk briljante Tuya-convert gemaakt. Dit is software, die het bijzonder eenvoudig mogelijk maakt om andere firmware te laden op Tuya-gebaseerde apparaten. Je hoeft het apparaat dus niet open te schroeven, je soldeerbout mag in de kast blijven liggen, en je breadboard hoef je ook niet op te stellen.
Firmware flashen
Tuya-convert draait eenvoudig vanaf een Raspberry Pi, mits deze beschikt over wifi. Ik gebruik zelf voor test-werk een goedkope Raspberry Pi 3A+, daarmee werkte het doorlopen van onderstaande stappen prima. Ik zou zelf voor de veiligheid niet ervoor kiezen om dit uit te voeren vanaf de Raspberry Pi waarop je bijvoorbeeld ook Domoticz draait.
Mijn test-Raspberry is normaal gesproken verbonden via wifi (heeft geen vaste netwerk-aansluiting) en ik log hierop in met SSH. Voor het uitvoeren van deze procedure was dat niet werkbaar. Tijdens het uitvoeren van de procedure wordt de wifi-verbinding op een gegeven moment verbroken. Wanneer je dan via SSH bent ingelogd, verbreekt je verbinding en kan je dus vervolgens niet meer. De Raspberry Pi rechtstreeks aansluiten op een beeldscherm + toetsenbord was voldoende om dit op te lossen.
De procedure die ik heb doorlopen is rechtstreeks afkomstig van de Tuya-convert website (alle credits dus aan de mensen die hierachter zitten). Hieronder in het kort de procedure, aangevuld met mijn ervaringen.
Om te beginnen is het nodig om de Tuya-convert software te installeren. Hiervoor gebruik je het commando;
git clone https://github.com/ct-Open-Source/tuya-convert
Mocht dit nou niet werken omdat je Git nog niet geïnstalleerd hebt, installeer dat dan eerst via de volgende twee commando’s;
sudo apt update
sudo apt install git
Heb je Git eenmaal geïnstalleerd, voer dan nogmaals het eerste commando uit. De installatie zou het nu wel moeten doen.
Vervolgens zijn er de nodige aanvullende zaken die geïnstalleerd moeten worden om Tuya-convert goed te laten werken. Voer hiervoor de volgende twee commando’s uit;
cd tuya-convert
./install_prereq.sh
Dit alles duurde bij mij stiekem best heel eventjes. Wel heel even geduld hebben dus.
Ben je volledig door de installatie heen, dan kan het echte werk beginnen. Waarbij een waarschuwing vooraf; je krijgt geen enkele garantie op een goede afloop van deze procedure. In het ergste geval sloop je je apparatuur en kan je er niets meer mee. Maar goed, no guts, no glory… en bij mij is alles vlekkeloos verlopen.
Om de firmware te flashen geef je het volgende commando;
./start_flash.sh
De procedure wijst zich verder vanzelf. Op een gegeven moment moet je de knop van de stekkerdoos vijf seconde indrukken, totdat het bijbehorende blauwe ledje snel knippert. Hiermee zet je de stekkerdoos in een stand waarop deze te flashen is. Dit alles wordtook netjes uitgelegd tijdens het uitvoeren van de procedure in de software.
Standaard kan je kiezen voor twee soorten firmware. Ik heb uiteindelijk gekozen voor Tasmota en ben erg onder de indruk wat hier allemaal mee kan. De vervolg-blogs zullen dus ook hier over gaan.
Is de firmware van je stekkerdoos eenmaal geflashed, dan zou je een wifi-netwerk moeten zien die begint met de naam tasmota- gevolgd door nog een korte code. Maak een connectie naar dit netwerk met je laptop of telefoon en open vervolgens in je browser het adres: http://192.168.4.1
Als alles goed is gegaan zie je nu instellingen pagina van Tasmota. Hier kan je alvast de gegevens van jouw wifi-netwerk invullen (netwerknaam + SSID en het wachtwoord).
Maar er moet uiteindelijk nog veel meer geconfigureerd gaan worden om e.e.a. goed te laten werken. Daarover meer in het tweede deel, maar geef mij heel even de tijd om dat te schrijven 😉